Najnowsze Posty

Pieczony łosoś w pietruszkowym pesto

By 10:30 , , , , , ,


Ryby to coś, co obok makaronów lubimy najbardziej. Zwykle gotuję je na parze, klasycznie piekę w piekarniku bądź panieruję w cieście naleśnikowym. Dziś - propozycja na przepyszny dodatek do ryby, np. łososia - pietruszkowy sos jogurtowy na bazie pesto. Miłego dnia :)

1 porcja to ok:
310 kcal
0,5 g błonnika
20 g białka
27 g tłuszczu
1,5 g węglowodanów


PIECZONY ŁOSOŚ W PIETRUSZKOWYM PESTO
Składniki (na 6 porcji):
6 stugramowych filetów z łososia 
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z połówki cytryny
parę plasterków cytryny
świeżo zmielone ziarna pieprzu (ja utarłam w moździerzu)
sól himalajska różowa

SOS
100-120 g jogurtu naturalnego
ew. sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy olejem. Plasterki cytryny układamy między filetami. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C na środkowej półce (opcja góra-dół) przez ok. 20 minut. Jogurt mieszamy z pesto, ew. sokiem i przyprawami. 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

1 komentarze

  1. A u mnie dziś tenże łosoś a pesto szpinakowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ