Najnowsze Posty

Pietruszkowe pesto - do chleba, makaronu, ryby

By 18:45 , , , , , , , ,



Idealne do makaronu spaghetti i świderków. W alternatywie dla masła na kanapkę. Do jedzenia łyżkami i do ryby, o czym przekonam Was już jutro. Pesto. Tym razem pietruszkowe. Po polsku :)

ZOBACZ TEŻ:
1 łyżeczka to ok:
60 kcal
0,4 g błonnika
0,7 g białka
7,7 g tłuszczu
1 g węglowodanów


PIETRUSZKOWE PESTO
Składniki (ok. 10 łyżeczek):
duży pęk natki pietruszki (po zgnieceniu - cała filiżanka)
łyżka nasion słonecznika
olej rzepakowy (ok. 5-6 łyżek)
ząbek czosnku
sól i pieprz

Pietruszkę, słonecznik, czosnek i olej wrzucić do blendera, zmiksować. Ew. dodać więcej oleju. Konsystencja ma przypominać bardzo gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Oliwa chyba byłaby zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie byłaby. nasz poczciwy olej rzepakowy ma idealny skład kwasów omega-3 i 6 i jest zdecydowanie lepszy i tańszy niż oliwa. oliwa jest co najwyżej smaczniejsza

      Usuń
  2. o kurcze a byłam przekonana ze oliwa jest taka super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jest :) ale na nasze polskie warunki taniej, a i lepiej wyjdzie nas olej rzepakowy. bardzo lubię oliwę ale zależy do czego

      Usuń
  3. Witam, chciałabym zrobic to pesto, mam baardzo dużo pietruszki więc zastanawiam sie czy po przygotowaniu mozna zakonserwować słoiczki poprzez pasteryzację??Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że nie powinno być problemu :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ