Najnowsze Posty

Jajka zapiekane w kokilkach ze szpinakiem i czerwoną papryką

By 17:31 , , , , ,


Gdy śniadania robią się jesienno-zimowe, zwykłe kanapki i chłodne jogurty z płatkami nie wystarczają. Najlepiej wybrać wtedy coś ciepłego. Owsianka, jajecznica, omlet... Możliwości jest mnóstwo. Dziś serwuję Wam zapiekane jaja. Szpinak, papryka i parmezan. Mmmm. Pycha! :)

Wypróbuj także inne ciepłe, jajeczne śniadania

1 porcja to ok:
190 kcal
1,8 g błonnika
13 g białka
15 g tłuszczu
4 g węglowodanów

JAJKA ZAPIEKANE W KOKILKACH
Składniki (na 2 porcje):
100 g świeżego szpinaku typu baby
ząbek czosnku
plaster czerwonej papryki
łyżeczka masła + łyżeczka do wysmarowania kokilek
2 jajka
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz ziołowy
gruby szczypior

Masło topimy na patelni, delikatnie rumienimy na nim drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, umyty szpinak i redukujemy. Dodajemy 2 łyżki parmezanu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Kokilki wysmarowujemy masłem, przekładamy do nich szpinak, robimy niewielkie wgłębienie i do każdej wbijamy jajko. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C (opcja góra-dół) na środkowej półce przez ok. 10 minut (do ścięcia jajka, ale nie całkiem). Posypujemy resztą parmezanu, szczypiorkiem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Chyba jutro sobie upichcę takie, fajnie to wygląda a i termin ważności jajek mi się kończy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bardzo bardzo :) możesz do szpinaku dodać też cebulkę, może kawałki dobrej wędliny?
      Smacznego!

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ