Najnowsze Posty

3 najprostsze i najszybsze obiady do 450 kcal - papryka, kasza, tortilla, pstrąg, indyk - cz. III

By 15:27 , , , , , , , , , , ,




Zgodnie z Waszymi życzeniami, dziś kolejna, już trzecia odsłona propozycji na szybkie i syte obiady, które możecie wykorzystać na co dzień - i na zwykłej, stabilizacyjnej diecie jak i na redukcji. Smacznego! :)





"Aby ułatwić Wam sprawę i na 100% sprawdzić czy to co w teorii, sprawdza się również w praktyce, przygotowałam parę najprostszych obiadów, który sycą, są zdrowe, smaczne, a przy tym nie idą w boki. Trzy wersje obiadów, których wartość kaloryczna nie przekracza 450 kalorii. Odpowiednie dla diety 1500-1800 kcal, a nawet i większych jeśli będą stanowiły jedno z dwóch dań obiadowych (np. plus zupa). " [fragment części I]


Składniki:
duża czerwona papryka (o płaskiej podstawie by móc ją postawić)
plaster zielonej papryki
mała cukinia
pół woreczka kaszy gryczanej (50g)
łyżka oleju rzepakowego
mała cebulka
10 pieczarek
sól, pieprz
natka pietruszki

Czerwoną paprykę odcinamy na wysokości ogonka, wydrążamy środek, owijamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego na 180*C piekarnika na ok. 15 minut (opcja góra-dół, środkowa półka). Na rozgrzanym oleju rumienimy drobno posiekaną cebulkę i zieloną paprykę. Dorzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy odrobinę wody i dusimy aż zmiekną. Na samym końcu dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną drobno natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy paprykę, znów owijamy i pieczemy dalej ok. 40 minut (sprawdzać widelcem).

*farszu wychodzi naprawdę sporo dlatego istnieje możliwość, że całego nie upchniecie w papryce. Zawsze jednak możecie zjeść go widelcem wprost z patelni :)


1 porcja to ok:
435 kcal
17 g błonnika
20 g białka
14 g tłuszczu
72 g węglowodanów





Składniki:
pół woreczka kaszy gryczanej (50g)
125g filetu z pstrąga
sok z cytryny
sól, pieprz ziołowy, suszony rozmaryn
łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki sałatki z czerwonej kapusty

Kaszę ugotować na sypko. Pstrąga umyć, ułożyć na folii, obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć szczyptą soli, szczyptą pieprzu ziołowego, dużą szczyptą rozmarynu, polać łyżeczką oleju, zawinąć we folię i upiec w piekarniku (u mnie 200*C, środkowa półka, opcja góra-dół, ok. 15-20 minut, sprawdzałam widelcem). Podawać ze sałatką.


1 porcja to ok:
452 kcal
3 g błonnika
30 g białka
18 g tłuszczu
37 g węglowodanów




Składniki:
placek tortilli
100 g filetu z indyka
łyżeczka oleju rzepakowego
pół małej czerwonej cebulki
garść roszponki
szklanka soku pomidorowego
DIP
4 łyżki jogurtu naturalnego (100g)
4 rzodkiewki
mały ogórek kiszony
plaster czerwonej papryki
sól, pieprz

Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na teflonowej patelni z rozgrzanym olejem. Cebulę kroimy we wiórka. Jogurt mieszamy z drobniutko posiekaną rzodkiewką, ogórkiem i papryką, dosyć mocno przyprawiamy (ma być wyrazisty). Tortillę rozkładamy na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni, chwilę przytrzymujemy i odwracamy na drugą stronę. Na środku rozsmarowujemy trochę dipu, rozsypujemy na nim roszponkę, wiórki cebuli, indyka, ciepłą zwijamy w rulon*. Podajemy z sokiem pomidorowym** i resztą jogurtowego dipu.

* moja otwarta w celu pokazania jak apetycznie wygląda środek :)
** koniecznie ze względu na to, że mocniej się ''zapchamy'' tą nieco mniejszą niż poprzednie opcją

1 porcja to ok:
450 kcal
5,5 g błonnika
33 g białka
14 g tłuszczu
52 g węglowodanów





CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ