Najnowsze Posty

Ciasteczka owsiane z nerkowcami, słonecznikiem, żurawiną, daktylami i miodem - bez mąki, bez cukru

By 18:03 , , , , , , , , , , , , , ,


Kiedyś były ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i pestkami dyni, później - z goji, siemieniem, żurawiną i orzechami włoskimi. Dziś będą drobniutkie, pełne zdrowia, idealne dla najmłodszych owsianki z nerkowcami, żurawiną, słonecznikiem, daktylami i miodem. Mój Jaś z ochotą wcinał je do podwieczorku. Smacznego Wam! :)

1 ciastko to ok:
72 kcal
0,7 g błonnika
1,7 g białka
3,6 g tłuszczu
9 g węglowodanów

CIASTECZKA OWSIANE 
Składniki (na ok. 22 ciastka):
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki suszonej żurawiny
2 suszone daktyle
2 duże łyżki miodu
50g masła
jajko

Masło topimy w rondelku lub w mikrofalówce uważając by się nie "zagotowało" i nie spaliło. Jajko roztrzepujemy w miseczce. Płatki, orzechy, nasiona i żurawinę kolejno wrzucamy do młynka do kawy i mielimy na miał (żurawina stanie się raczej taką papką). Daktyle drobniutko kroimy. Wszystko razem porządnie łączymy drewnianą łyżką*. Zwilżając dłonie, formujemy małe kulki i spłaszczamy je układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 13-14 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C na środkowej półce (opcja góra-dół). Ciastka po wystudzeniu powinny być lekko słodkawe, raczej miękkie.

* konsystencja masy 

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

9 komentarze

  1. uwielbiam domowe ciasteczka owsiane, super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ci posmakują :)

      Usuń
  2. A co mogę zastąpić owsianymi płatkami zwyklymi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli dobrze zrozumiałam Twoje pytanie - owsiane możesz zastąpić jęczmiennymi albo żytnimi na przykład.

      Usuń
  3. czy zamiast masła mogę dać olej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj raczej bym tak nie kombinowała :)

      Usuń
    2. a czym można zastąpić masło? Jest jakaś alternatywa? :)

      Usuń
    3. szczerze powiedziawszy jedyne co mi przychodzi do głowy do olej rzepakowy, olej z pestek winogron, margaryna, albo masło klarowane. Ale niestety nie wiem jak ułożyć z tego proporcje gdyż nigdy nie próbowałam :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ