Najnowsze Posty

Grillowanie na diecie - jak mądrze wybrać, na co można sobie pozwolić, jak przygotować fit przekąski

By 23:32 , , , , ,

Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, który zwykle inaugurowany jest przez majówkę. Ponieważ moi pacjenci, a zwłaszcza mężczyźni, co rusz pytają o możliwość biesiadowania przy ognisku, postanowiłam poskładać dla nich parę zestawów na nieco mniej fit-kolację. Zestawami dzielę się również i z Wami wierząc, że przyda się każdemu :)

Grillowanie jest powszechnie uznawane za prosty i lekki sposób przyrządzenia posiłku. Do obróbki cieplnej nie używamy już tłuszczu, a ten obecny w produkcie - w dużej części się wytapia. Ponadto, grillować można i chude mięso, i ryby i warzywa, które należą do tych dobrych produktów, dlatego z całą pewnością nie możemy zaklasyfikować grilla do czegoś zakazanego w naszej diecie, nawet jeśli redukcyjnej. Oczywiście, pomijając kwestię szkodliwych związków - rakotwórczych, które nam wówczas powstaną, ale załóżmy, że grillujemy naprawdę raz na jakiś czas, a spożywający są w pełni zdrowi i nie narzekają na żadną poważną chorobę. 

Podstawą właściwego grillowania jest odpowiedni dobór produktów, ich ilość oraz dodatki, których użyjemy. Zdrowo będzie podać naszą kiełbaskę czy rybę w asyście sporej ilości ziół, z sałatką z ulubionych warzyw i chlebem z pełnego przemiału, źle - zamarynowane w tonie sztucznych przypraw z glutaminianem sodu na czele czy z surówkami pływającymi w oleju bądź majonezie. Do grillowania dobrze jest również używać specjalnych tacek aluminiowych, a na rozpałkę nie wybierać drzew iglastych.

Wszystkie poniższe wyliczenia i fotografie porcji (kiełbasa, pstrąg, łosoś, karkówka) pochodzą ze świetnej strony - ILEWAZY.PL. Autorzy serwisu nie tylko dokładnie wyliczają energetyczność produktów i potraw ale i pokazują przykładową porcję na zdjęciu, co zdecydowanie ułatwia codzienne szacowanie swojej diety. Zawodowo korzystamy z tzw. albumów produktów i potraw, plus oczywiście odpowiednie tabele składu i programy komputerowe. Dla jednak przeciętnego użytkownika, dokładna baza online taka jak ILEWAZY.PL będzie idealna.

PS wszystkie poniższe zestawy to zestawy o szacowanej wartości energetycznej. Nie daję Wam więc 100% pewności, że zawartość tłuszczu w kiełbasie grillowej z Waszych okolic, czy wielkość wybranego chleba będzie taka sama. Potraktujcie to jako fajną wskazówkę i mini-ściągę. Bo w końcu – umiar klik jest dla każdego! MIŁEJ MAJÓWKI J

WERSJA „KOBIECA” – ok. 400 kcal
Kiełbaska z grilla (75g) + kromka chleba graham + łyżka ketchupu + klasyczna sałatka z 2 pomidorów, ogórka gruntowego i cebuli polana kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, doprawiona solą i pieprzem.


Jak więc widać, nawet w czasie redukcji można pozwolić sobie na małą, majówkową przyjemność! 400 kcal to niewiele więcej niż zwykle zalecam większości swoich Pacjentek na kolację. Różnica jest tak naprawdę tylko w tej kiełbasce, która do najzdrowszych nie należy, ale jeśli wybierzemy do niej sałatkę i chleb graham – będzie już znacznie, znacznie lepiej.

WERSJA „KOBIECA” + SZKLANECZKA PIWA – ok. 510 kcal
Ta sama wersja z dodatkiem szklanki piwa, które lubią i kobiety to ok. 510 kcal. Od święta można sobie pozwolić, więc nie jest to jakiś kosmiczny rachunek.


WERSJA „KOBIECA” + LAMPKA WINA PÓŁSŁODKIEGO – ok. 550 kcal
Nieco więcej energii dostarczy nam wersja „kobieca” ale z lampką czerwonego, półsłodkiego wina. Plus jest jednak taki, że zgodnie z założeniami diety śródziemnomorskiej właśnie zadbałaś o swoje serducho. Tak, tak – każde usprawiedliwienie jest dobre J



KIEŁBASKA + PIECZONE ZIEMNIACZKI – ok. 450 kcal
Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie grilla czy ogniska bez pieczonych ziemniaczków. Dwie małe sztuki do kiełbaski to ok. 450 kcal, a więc nie jest źle. Spokojnie możesz po nie sięgnąć zamiast chleba.


PSTRĄG – ok. 440 kcal
Pół pstrąga klasycznie przyrządzanego z masłem i natką pietruszki (łyżeczka masła na porcję) to nieco więcej niż opcja z kiełbaską, ale na pewno o wiele bardziej wartościowa. Spokojnie można stwierdzić, że jest to dobry, zdrowy posiłek – pomimo większej ilości kalorii. Jeśli zwrócić uwagę na dobre tłuszcze – bez wyrzutów sumienia powinieneś sięgnąć po rybkę grillowaną we folii.


ŁOSOŚ – ok. 520 kcal
Kaloryczną wersją będzie też łosoś, ale umówmy się – zdrowszego produktu na grilla  nie można sobie już raczej wymyślić. Kwasy omega-3, łatwe przygotowanie ... i niebo w gębie.



STEK WOŁOWY – ok. 340 kcal
Aż nie chce się wierzyć, ale tak – malutki stek z rostbefu wołowego ma mniej kalorii niż kiełbaska, którą zwykliśmy wybierać będąc wojennie nastawieni do pozornie bombowego steka. Tymczasem, porcja grillowanej wołowiny (70g), z sałatką, ketchupem i kromką chleba to niecałe 340 kcal!



WERSJA „MĘSKA” + KUFEL PIWA – ok. 700 kcal
100g karkówki wołowej plus męska porcja piwa (0,5l) to nawet 700kcal. To już całkiem sporo bo praktycznie konkretny obiad. Jeśli jednak podobny zestaw nie pojawia się kilka razy w tygodniu – możemy przyjąć, że i Pan na redukcji może sobie na takową przyjemność pozwolić.



Wersja kobieca nie jest oczywiście zarezerwowana tylko dla Pań i odwrotnie. Jeśli lubimy napić się piwa – płeć nie gra tutaj znaczenia, aczkolwiek należy pamiętać, że Panom zwykle więcej rzeczy uchodzi na sucho :) Jeśli jeszcze bardziej chcielibyśmy ograniczyć ilość zjadanej z grilla energii, polecam przyrządzenie szaszłyków. Na patyczek nabijemy wówczas znacznie mniej kiełbaski aniżeli w wypadku, gdybyśmy takową jedli prosto z rusztu, całą, a resztę uzupełnimy przykładowo plasterkami cukinii, cebuli czy papryki. Taka wersja będzie jeszcze lżejsza. Grillować można również same warzywa - bakłażany, paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulkę... Potem przygotowujemy do nich jedynie szybki sos (np. vinegret) i zajadamy. Świetnie sprawdzi się również grillowana kukurydza (ok. 200 kcal w sztuce, razem z łyżeczką masła). To na czym wykładamy się najmocniej to oczywiście przekąski – zwłaszcza chipsy i paluszki, które bezwiednie można pojadać przez cały wieczór. Kaloryczne jest również piwo, którego zwykle wypijamy z
kilka szklanek i butelek. Do podgryzania polecam przyrządzenie dipu z jogurtu naturalnego, ząbku czosnku i soli, w którym będziemy maczać słupki ogórka zielonego, kiszonego, selera naciowego czy marchewki, ewentualnie (co z mojej strony będzie mocno niepedagogiczne) – popcornu, który choć pełen tłuszczy nasyconych, będzie nieco lżejszy niż chipsy. SMACZNEGO! :)


Garść orzechów ziemnych – ok. 200 kcal
Garść chipsów – od 80 do 100 kcal
20 solonych paluszków – 90 kcal
Piwo 0,5 l – ok. 220 kcal

Fotografie pochodzą z portalu ilewazy.pl oraz foter.com
Autorką grafiki tytułowej jest Kasia Cybulska, Kraków

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Od dziś jestem regularną fanką :) Będę Cię zasypywać pomysłami i pytaniami :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ