Najnowsze Posty

Pasta do chleba z soi i czerwonej papryki

By 13:58 , , , , , , , ,


Pyszna, wegańska pasta do chleba (i nie tylko) - lekko pikantna, wyrazista w smaku i barwie. Będzie rewelacyjna również i jako dip do krakersów (można ją wówczas bardziej rozrzedzić).

1 łyżka to ok:
100 kcal
3 g błonnika
6 g białka
7 g tłuszczu
4 g węglowodanów

PASTA Z SOI I CZERWONEJ PAPRYKI
Składniki (na ok. 5-6 większych łyżek):
pół szklanki suchych nasion soi
1/4 czerwonej papryki
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku

Soję wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą ponad jej poziom i zostawiamy na noc. Rano wymieniamy wodę i gotujemy soję do miękkości. Paprykę podgotowujemy ok. 10 minut, obieramy ze skórkę. Razem ze soją wrzucamy do blendera, dolewamy oliwę, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy i blendujemy na pastę - można wspomóc się nieco wodą spod gotowania soi/mineralną niegazowaną. Pastę doprawiamy solę i pieprzem wedle uznania.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wygląda pysznie :)
    Karo

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi smacznie i bardzo prosto! musze koniecznie wyprobowac. wspaniala alternatywa dla masla, serkow, szynki... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam różnego rodzaju pasty - można używać je praktycznie do wszystkich posiłków. Korzystam podobnego przepisu co Ty, ale paprykę zastępuję suszonymi pomidorami. Ostatnio robiłam eksperyment i połączyłam pora z pestkami z dyni! Wyszło całkiem smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ