Najnowsze Posty

Bruschetta z bobem, czarnymi oliwkami i mozzarellą - idealne na przekąskę i na kolację

By 00:51 , , , , , , , , , ,


Jak już bób, to kompleksowo. Zaraz po pysznej zapiekance z kaszy jaglanej i bobu, wykorzystałam kolejny przepis z Kwestii i powstały takie oto bruschetty. Pychota!

1 kawałek to ok.
145 kcal
1,4 g błonnika
5 g białka
8 g tłuszczu
13 g węglowodanów

BRUSCHETTA Z BOBEM
Składniki (na ok. 10 kawałków):
10 kromek świeżej bagietki 
szklanka ugotowanego i obranego bobu
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
garść czarnych oliwek
kilka plasterków mozzarelli
łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
oliwa z oliwek/olej lniany

Bób rozgniatamy widelcem razem ze solą, pieprzem, miętą, bazylią, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Każdą kromeczkę chleba polewamy łyżeczką oliwy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C aż ładnie się zrumienią. Nakładamy pastę z bobu, posypujemy porwaną mozzarellą, układamy krążki oliwek i skrapiamy oliwą, zaraz podajemy.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Boskie!
    Ach, żeby jakaś dobra wróżka bobu mi przyniosła... ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ