Najnowsze Posty

Lekka tarta ze szpinakiem i papryką - wersja light

By 10:51 , , , , , , , , , ,


Dziś obiecany przepis na szpinakową tartę, mocno odchudzoną (tradycyjne tarty mają o wiele więcej tłuszczu). W przypadku maluchów polecam szpinak nieco bardziej rozdrobnić - mój Jasiek nie był bowiem zachwycony takimi większymi liśćmi :) Tarta jest w przygotowaniu w zasadzie identyczna jak ta z Brokułami i szynką. Teraz podmieniłam jedynie nieco mąki, no i oczywiście inne dodatki. Smacznego!
PS najlepiej smakuje zabrana w lunchówce, nieco przestudzona i podana zachwyconemu Mężowi, który właśnie wrócił z pracy i spędza czas na placu zabaw :) Miłego dnia!

1 kawałek to ok:
260 kcal
2,3 g błonnika
9 g białka
15 g tłuszczu
24 g węglowodanów

TARTA ZE SZPINAKIEM I PAPRYKĄ
Składniki (na ok. 7 kawałków):
CIASTO
1 szklanka mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki owsianej
75 g zimnego masła 
6 łyżeczek zimnej wody
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
jajko
szczypta soli 

NADZIENIE 
6 kopiatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego (150g)
2 duże łyżki naturalnego serka Bieluch 
2 duże jajka
12 "kulek" mrożonego szpinaku (może też być świeży)
czerwona papryka
plaster sera żółtego gouda
cebulka dymka
sól, świeżo zmielony pieprz 
czosnek granulowany
łyżka oleju rzepakowego

Ciasto dokładnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Schłodzone wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, ścinamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C (opcja góra-dół, środkowa półka). 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i dusimy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku granulowanego.
Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy jogurt, Bieluch, mieszamy. Dorzucamy pokrojony w kostkę ser, cebulkę razem ze szczypiorkiem pieprz i sól Masę wylewamy na podpieczony spód, rozkładamy uduszony szpinak. Zapiekamy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (opcja góra-dół, środkowa półka).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Wygląda wyśmienicie:) Szpinak uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast sera zółtego dałabym białą mozzarellę z bazylią - jak myślisz.? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej - taki akurat miałam pod ręką :)

      Usuń
  3. a można zastąpić mąkę owsianą np mąką żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że można spróbować aczkolwiek będzie to bardzo ciężkie w obróbce ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Pamiętaj tylko, że z "cięższych mąk" jest więcej pracy w wałkowaniu

      Usuń
  6. A jakie mąki polecasz zamiast tej pszennej? Może ja zastąpić gryczana?

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ