Najnowsze Posty

Szybkie i lekkie tagliatelle pełnoziarniste z papryką i cukinią w sosie pomidorowym - dietetyczne!

By 09:27 , , , , , , , , , , ,


Cukinia i pomidory. Nie ma chyba warzyw, które pasowałyby mi lepiej do makaronu niż owe wymienione. Nasz wczorajszy obiad przypominał nieco Penne z ratatouille klik. Jeśli więc lubicie podobne połączenia - koniecznie wypróbujcie. Szybko, prosto i lekko.

Porcja to ok. 
410 kcal
5 g błonnika
16 g białka
9 g tłuszczu
67 g węglowodanów

PEŁNOZIARNISTE TAGLIATELLE Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki (na 4 porcje):
po ok. 100g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle na porcję (mniej więcej półtorej szklanki ugotowanego)
słodka marchewka
mała cukinia
mała żółta i zielona papryka
2 pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta, dwie suszonego tymianku i bazylii
1/2-3/4 szklanki soku pomidorowego 
sól, pieprz
3 łyżeczki parmezanu

Marchewkę, paprykę i cukinię kroimy w mniejszą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dorzucamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, zioła i dusimy aż wszystko nieco zmięknie. Dolewamy sok pomidorowy (tyle, aby przykrył całość ale nie rozrzedził za bardzo sosu). Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z makaronem posypanym odrobiną parmezanu.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ