Najnowsze Posty

Ciasto marchewkowe z rodzynkami - klasyczne, wilgotne, 190 kcal w kawałku

By 21:34 , , , , , , , ,


Kolejny weekend i kolejne obiecane moim chłopakom "coś słodkiego". Tym razem klasyk - marchewkowe ciasto na mące tortowej, z rodzynkami, w akompaniamencie cynamonu i gałki. Najlepsze po odstaniu - na drugi dzień, ale oczywistym było, że połówka zniknęła już po wyjęciu z piekarnika :) Smacznego!

1 kawałek to ok:
190 kcal
0,5 g błonnika
3 g białka
10 g tłuszczu
22 g węglowodanów

CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki (na ok. 12 kawałków):
3 średnie, słodkie marchewki (ok. 250 g przed obraniem)
3 duże jajka
pół szklanki oleju rzepakowego (100 ml)
pół szklanki cukru (100 g)
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej (200 g)
100 g rodzynek
skórka z tarta z połowy dobrze wyszorowanej pomarańczy
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
cukier puder do posypania (łyżeczka, dwie)
skórka z reszty pomarańczy

Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Jajka rozkłócamy trzepaczką w misce, dodajemy olej, cukier i dobrze mieszamy. Dorzucamy marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rodzynki, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Wszystko porządnie łączymy (rózgą), przelewamy do wysmarowanej odrobiną tłuszczu tortownicy (mała, średnica ok. 22 cm; ja miałam silikonową formę z IKEA), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C przez ok. 30 minut (opcja góra-dół), do suchego patyczka i odstawania brzegów ciasta. Po wystudzeniu, ciasto obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy skórką z pomarańczy.

Inspiracja do przepisu pochodzi z książki: "Kudłaci Kucharze na diecie" D. Myers & S. King

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Fantastyczna propozycja, z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) mogłabym się dowiedzieć w jaki sposób wyluczyla Pani kcal ciasta ?? Ciasto przed obróbką waży więcej, a po mniej. Dzieli Pani ilość kcal przez wagę ciasta przed obróbką i liczy ile kcal jest w 100 g, czy po obróbce ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      dla szybkiego i orientacyjnego przeliczania wrzucam wszystkie użyte składniki na program, a następnie po upieczeniu/ugotowaniu liczę ile wychodzi mi porcji, przez które dzielę całość. Nie uwzględniam strat podczas obróbki bo jest to awykonalne :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Przepyszna propozycja :) Z pewnością w weekend wypróbuję, w ogródku już czekają słodkie składniki...
    Czy używa Pani jakiegoś konkretnego oleju rzepakowego? Czy może być najbardziej popularny, sklepowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za komentarz,
      najważniejsze aby był rafinowany ponieważ ciasto znajdzie się w piekarniku o temperaturze rzędu 200*C, a więc każdy tłoczony na zimno, niezwykle korzystny dla naszego zdrowia w przypadku gdy dodajemy go na surowo do sałatek, nie tylko straci to co najcenniejsze ale i może nam zaszkodzić - powstają subs. rakotwórcze. Zatem - do smażenia i pieczenia rafinowany, taki najzwyklejszy, a do sałatek i na zimno - nierafinowany :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. wolę dać bardziej wartościową mąkę np. owsianą:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Marysiu czy 3 łyżeczki proszku to nie za dużo? Nie jest wyczuwalny? Myślisz, że można dać mniej?

    Pozdrawiam całą Twoją rodzinkę :) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można dać mniej - moje są mega płaskie :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ