Najnowsze Posty

Krem z pieczarek - lekki, dietetyczny, pyszny - niecałe 300 kcal w porcji

By 10:35 , , , , , , , , , ,


Swoim Pacjentkom często proponuję na kolację syte zupy-kremy. Fakt, że na obecne upały nie jest to może zbyt dobry pomysł, ale warto przypomnieć sobie o tym gdy nadejdą chłodniejsze dni. Zupa-krem z pieczarek jest delikatna, lekko słodkawa i wytrawna jednocześnie. Najlepiej smakuje oczywiście z chrupiącymi grzankami. A co najważniejsze - jest bardzo syta!

Inne moje pożywne zupy, idealne na wieczorny posiłek

ZUPA Z PRZECIERANYCH POMIDORÓW 
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU


1 porcja (krem + grzanki z 1 kromki):
270 kcal
6 g błonnika
8 g białka
12 g tłuszczu
33 g węglowodanów

KREM Z PIECZAREK
Składniki (na 4 porcje):
pół kilo pieczarek, obranych i pokrojonych na ćwiartki
2 większe cebule
łyżka masła extra
3 średnie ziemniaki
2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, osmolona cebulka, kawałek pora, listek laurowy i ziele angielskie - do przygotowania bulionu warzywnego; potrzebujemy ok. 4 szklanek
100-120 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
natka pietruszki
4 większe kromki chleba graham opieczone w tosterze i pokrojone w kostkę

Składniki na bulion wrzucamy do garnka, zalewamy ok. 1,2 litra wody (ok. 5 szklanek) i gotujemy na wolnym ogniu, do uzyskania "warzywnego rosołu". Dorzucamy doń pokrojone ziemniaki i razem gotujemy aż zmiękną. Na patelni, na rozgrzanym maśle rumienimy pokrojone we wiórka cebule, dorzucamy pieczarki, oprószamy solą i dusimy na wolnym ogniu do zmięknięcia. Całość wrzucamy do bulionu, chwilę gotujemy, po czym miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, podajemy z grzankami.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ