Najnowsze Posty

Leczo z bakłażanem podane z ryżem brązowym, parboiled i czarną soczewicą

By 13:31 , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Choć raczej jestem tradycjonalistką (zwłaszcza w kuchni), lubię nowości. Nawet jeśli do końca nie wiem z czym to się je, dosłownie. Podczas zakupów lubię buszować między półkami i czasami nadszarpnąć nieco portfel na coś czego kompletnie nie znam. Tak było dziś z czarną soczewicą. Czerwoną uwielbiam o czym świadczy chociażby ilość przepisów tu na blogu (polecam Soczewicę duszoną z łososiem i Pasztet z marchewki i soczewicy). Do tej pory jadałam taką w ''płatkach", rozwalającą się podczas gotowania, dzięki czemu świetnie nadawała się np. do podgęszczania sosów. Tutaj trafiłam na typowe kuleczki. I co teraz? Leczo! Porę roku mamy na nie idealną! Pomidorów i cukinii jest pod dostatkiem. Dla mnie leczo to posiłek mocno kojarzący się już z jesienią, z jej zapachem i barwami... W dodatku - świetnie pasujący do ryżu (który wymieszałam w dwóch wersjach) i właśnie do wspomnianej soczewicy, która do całej potrawy wnosi świetne strączkowe białko. Bonus - porcja jest tak syta, że spokojnie powinna zaspokoić większy głód. Smacznego!

1 porcja to ok. 460 kcal
11 g błonnika
16 g białka
12 g tłuszczu
78 g węglowodanów

LECZO Z RYŻEM I CZARNĄ SOCZEWICĄ
Składniki (na 4 porcje):
mały bakłażan
mała cukinia
2-3 duże pomidory
żółta papryka
czerwona papryka
cebula
3-4 łyżki oleju
szklanka albo dwie przecieru pomidorowego z kartoniku/opcjonalnie sok pomidorowy*
suszona bazylia, pieprz, sól
100 g ryżu brązowego (woreczek/pół szklanki)
100 g ryżu parboiled (woreczek/pół szklanki)
100 g czarnej soczewicy (pół szklanki)

Papryki i cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, przesmażamy. Po chwili dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i bakłażana obranego ze skóry. Chwilę razem dusimy i dorzucamy obraną cukinię również pokrojoną w dużą kostkę, trzymamy na średnim ogniu aż wszystko ładnie zmięknie ale nadal pozostanie w miarę zwarte. Dorzucamy przecier, listek laurowy, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bazylię.

Brązowy ryż zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy parboiled i razem gotujemy aż zmiękną, na średnim ogniu. Gdy woda wyparuje, odrobinę ją uzupełniamy, wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż cały ryż ponownie ją wsiąknie. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, po czym łączymy z ryżem.

*zależy czy wolicie konsystencję gulaszu czy raczej zupy

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

  1. takie powinny być dania, zdrowe, pożywne i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie wygląda na skomplikowany, a to dla mnie ważne;) Na pewno przetestuję niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Pani zagęszcza dody czerwoną soczewicą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu, przepraszam, ale co to jest "dody"?
      Pozdrawiam

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ