Najnowsze Posty

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki - szybsza wersja pasztetu, lekka i odżywcza, wegańska

By 20:13 , , , , , , , , , , , , , , ,



Żaden publikowany dotąd przepis na blogu nie wzbudził takiego Waszego zainteresowania jak Pasztet z czerwonej marchewki i słodkiej marchewki klik. Składniki przygotowuje się ledwie kwadrans, piecze niecałą godzinę, a zdrowego jedzenia jest co nie miara! Idąc więc tropem  przepisu postanowiłam jeszcze bardziej skrócić czas przyrządzenia tego cuda i wymyśliłam pastę, która łudząco przypomina pieczone smarowidło. Pastę mogą spokojnie spożywać malutkie dzieci, a ponieważ nie zawiera jaj, glutenu ani laktozy - będzie świetnym urozmaiceniem diety alergika. Zatem? Enjoy! :)

Niektóre z dziesiątek opinii Czytelników - pasztet z soczewicy i marchewki:
- "Zrobiłam! Moja trzylatka widząc blaszkę: "mamo, mogę ciasto?" "ale to nie ciasto, to pasztet z marchewki, chcesz?" Spróbowała: "dobre to mamo"
- "Rewelacyjny! Wciągnięty dzisiaj na śniadanie!"
- "Właśnie wyjęłam z piekarnika, jest przepyszny !! i jak pięknie pachnie teraz w domu :))"
- "To moj pierwszy przepis z twojej strony i chyba zacznę częściej ją odwiedzać, bo ten pasztet jest świetny :)"
- "(...) jest pycha! Na pewno bedzie stalym elementem menu"
- "Jest przepyszny. Wczoraj upieklam"
- "Zrobione, zjedzone, rewelacyjne! Tani, pyszny, zdrowy. I żałuję tylko, że odkryłam po sezonie letnim. Będę go brać w góry jak jest gorąco i wszystko inne się psuje"
- "Uwielbiam!"
- "Pani Mario, pasztet a'la Brzegowy gotowy :)! Palce lizać :) ! Idealny na sobotnie śniadanie:)."

Pasztet w wykonaniu Czytelników Pozytywnego żywienia
1 łyżka to ok:
70 kcal
1 g błonnika
2,5 g białka
4,5 g tłuszczu
5 g węglowodanów

Pasta z czerwonej soczewicy i słodkiej marchewki
Składniki (na ok. 10 łyżek):
pół dużej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100g)
duża marchewka
malutka czerwona cebulka (u mnie grubszy plaster)
4 łyżki oleju rzepakowego
płaska łyżeczka curry
płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
opcjonalnie sól

Soczewicę zalewamy nieco ponad jej poziom i gotujemy na mniejszym ogniu, aż się rozgotuje. Marchewkę i cebulkę ścieramy na tarce o drobnych (!) oczkach, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Dusimy, aż nieco zmięknie, mieszamy z soczewicą, dodajemy przyprawy, doprawiamy, studzimy. Pasta rewelacyjnie smakuje z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni albo ulubionych orzechów.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. W weekend koniecznie go wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny i łatwy przepis :) Oczywiście obserwuje ;)
    Zapraszam do mnie (dopiero zaczynam) --> http://fithealthylive.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś sprawdziliśmy z wykorzystaniem ekologicznej soczewicy BIO Vita Natura. Pasta rewelacyjna, polecamy też do naleśników z mąki gryczanej z dodatkami warzyw.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ