Najnowsze Posty

Bruschetty z guacamole i wędzonym łososiem

By 14:48 , , , , , , , , , , , , ,


Rewelacyjna przekąska, błyskawiczna i prosta w przygotowaniu - świetna jako przystawka. Coś a la miałam okazję ostatnio próbować na plotkach z koleżanką na krakowskim Kazimierzu. Dziś spróbowałam odtworzyć te mini-zapiekaneczki. Są naprawdę pyszne, zwłaszcza do półsłodkiego, białego wina! Smacznego!

1 bruschettka to ok:
90 kcal
0,6 g błonnika
2,8 g białka
4,8 g tłuszczu
8,8 g węglowodanów

BRUSCHETTY Z GUACAMOLE I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki (na 16 bruschettek):
16 cienkich kromeczek bagietki (ok. 250 g)
5 łyżek oliwy
100 g wędzonego łososia sałatkowego
1 duże, miękkie awokado
sól
opcjonalnie: kiełki różnego rodzaju, listki szpinaku baby, listki bazylii

Bagietki skrapiamy oliwą, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia kratce i zapiekamy w piekarniku na środkowej półce w 200*C (opcja góra-dół), aż się mocno zrumienią (do 10 minut w zależności od piekarnika). Awokado pozbawiamy pestki i skórki, rozgniatamy w miseczce widelcem, doprawiamy do smaku solą. Gotowe guacamole wykładamy na ciepłe kromki razem z porwanym łososiem, przyozdabiamy kiełkami/szpinakiem/bazylią.

Bruschettki świetnie smakują skropione na ciepło oliwą. Na mojej kratce są obecne również te klasyczne, z pokrojonym pomidorem i świeżą bazylią.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ