Najnowsze Posty

Kaszotto - błyskawiczny obiad z kaszy gryczanej, kapusty i papryki - 450 kcal w porcji

By 19:56 , , , , , , , , , , , , , ,


Jest risotto, może i być kaszotto. A że dawno już na blogu nie było niczego z kaszą - dziś serwuję Wam półgodzinny obiad, który testowałam pod jedną z moich Podopiecznych. Obiad pyszny, zdrowy i bardzo syty! Lekko słodkawy, choć przełamany dipem jogurtowym.

1 porcja to ok:
450 kcal
12 g błonnika
13 g białka
22 g tłuszczu
62 g węglowodanów

KASZOTTO Z KAPUSTĄ I PAPRYKĄ
Składniki (na 2 porcje):
100 g kaszy gryczanej prażonej
mała cebula
pół małej czerwonej papryki
pół małej żółtej papryki
1/4 główki małej kapusty białej (ok. 400 g)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, natka pietruszki
DIP: 100 g jogurtu naturalnego + koperek + granulowany czosnek + sól

Kaszę gryczaną wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju i ciągle mieszając przesmażamy kilka minut. Następnie odgarniamy ją na jedną połowę patelni, wylewamy pozostały olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę, smażymy kilka minut. Całość zalewamy dużą szklanką bulionu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy do zmięknięcia kaszy. Znów odgarniamy zawartość patelni na jedną stronę. Kapustę drobno siekamy, wykładamy na patelnię, przykrywamy kaszą i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekaną pietruszkę. Podajemy z dipem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

A jeśli chciałbyś/abyś takie smakołyki mieć w swojej diecie, nie potrafisz poradzić sobie ze zbędnymi kilogramami, albo po prostu chcesz nauczyć się zdrowo jeść - zapoznaj się z ofertą mojej Poradni Dietetycznej on-line. Indywidualny plan żywieniowy możesz mieć na wyciągnięcie ręki.


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Pierwsze słyszę! Ale...podoba mi się baaardzo ta potrawa!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie, ale poleca Pani spożywanie serów typu mozarella, feta, pleśniowe, żółte(oczywiście nie cała kulka na raz tylko 2-4 plasterki/pare kostek fety) i czy to mogą być normalne tłuste czy lighty(osobiście wolałbym normalne gdyż z lightami jest problem dostać) Spożywam je z sałatkami/kanapkami/bruschettami. Proszę o odpowiedź :) Inne pytanie mam 172 cm wzrostu, ważę 56-58kg, mój ruch to głównie codzienne spacery(1-3 na dzień po 2-3 km)/dojazdy do szkoły/wf(co prawda niewymagające) i wyszło mi zapotrzebowanie 2300-2400 czy to nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ