Najnowsze Posty

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z orzechami nerkowymi i ogórkiem

By 15:23 , , , , , , , , ,


Śmiem twierdzić, że nie ma lepszego sosu do ryby jak ten. Przyrządzam go już enty raz i za każdym razem rozpływam się razem z Łukaszem. Aksamitny, słodkawy, delikatny. I choć ma nieco więcej kalorii - naprawdę warto, zwłaszcza gdy ktoś nie jest fanem ryb i nie wie jak je sobie urozmaicić. Zdjęcie nie oddaje rzeczywistości, niestety dobrym fotografem nie jestem. Uwierzcie mi na słowo, że jest pyszny :)

1 porcja chudej ryby z sosem:
ok. 560 kcal
0,7 g błonnika
31 g białka
45 g tłuszczu
9 g węglowodanów

1 porcja chudej ryby z sosem i 5 łyżkami gotowego kuskusu:
ok. 660 kcal
1 g błonnika
35 g białka
45 g tłuszczu
29 g węglowodanów

RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Z ORZECHAMI I OGÓRKIEM
Składniki (na 3 osoby):
filet z dowolnej ulubionej ryby (u mnie dorsz, ok. 400-450 g)
śmietanka kremówka 30%
4 łyżki orzechów nerkowych (ok. 60g)
ząbek czosnku
3 małe ogórki konserwowe (opcjonalnie kiszone)
łyżka masła
4-5 łyżek oliwy/oleju do ryby
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz

Rybę kroimy na porcje, przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą/olejem, oprószamy solą i pieprzem i posiekanym koperkiem, przykrywamy górę. Pieczemy w piekarniku w ok. 180-200*C przez ok. 20 minut.
Na rozgrzanym masełku (tudzież łyżce oliwy/oleju) rumienimy posiekany czosnek, rozdrobnione orzechy, wlewamy śmietankę, dodajemy 3-4 łyżki posiekanego koperku i zagotowujemy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i kilka minut gotujemy, aż sos zgęstnieje. Rybę podajemy z dowolnym dodatkiem węglowodanowym (u mnie dziś razowy kuskus), polaną sosem, posypaną koperkiem i pokrojonym w kostkę ogórkiem (koniecznie, dla zrównoważenia smaku słodki-kwaśny).

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. tak zdecydowanie, sosy koperkowe smakuja do ryby najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ