Najnowsze Posty

Wegańskie kotleciki z zielonego groszku, kaszki kuskus, marchewki z pestkami i orzechami - wege hamburgery

By 12:20 , , , , , , , , , , , , , , ,


Powoli przyzwyczajamy się do nowego miejsca zamieszkania, Jaś zaczyna drugi tydzień w przedszkolu i choć czeka nas dłuuuga droga Jego adaptacji, wierzymy, że będzie dobrze. Przedszkolne menu jest boskie. Owsianki z miodem i inne zupy mleczne, zdrowe kanapki, zawsze owoce na drugie śniadanie, kotleciki z mięsa i soczewicy, zupy kremy, makarony razowe z dodatkami, czasami coś na słodko - naleśniki czy ryż z jabłkiem, a na podwieczorek - domowe ciasta, wafle ryżowe albo pełnoziarniste pieczywo ze słodkimi dodatkami. Jestem naprawdę zachwycona i mam nadzieję, że już wkrótce Maluch z uśmiechem będzie wychodził z domu.

Po dłuższej nieobecności na blogu, mam dziś dla Was super przepis. Najlepsze wegańskie kotleciki jakie kiedykolwiek jadłam! Zmieszałam zielony groszek, razowy kuskus, słodką marchewkę i orzechy. Wyszły pyszne cuda do bułek - hamburgery, albo do klasycznych ziemniaków. Jaś zajadał je same na kolację, a Tata zabrał na zimno do kanapek do pracy. Gorąco Wam polecam!

1 smażony kotlecik to ok:
ok. 90-100 kcal
2 g błonnika
2,5 g białka
5,5 g tłuszczu
8 g węglowodanów

Pieczone:
1 kotlecik - ok. 70 kcal

KOTLECIKI Z ZIELONEGO GROSZKU I KASZY KUSKUS
Składniki (na ok. 18-20 kotlecików):
1/2 szklanki suchego kuskusu razowego
2 szklanki zielonego groszku (u mnie mrożony)
2 łyżki soku z cytryny
ząbek czosnku
średnia cebula
2 garści szpinaku typu baby
 łyżka oleju do podsmażenia cebuli
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mieszanki dyni, słonecznika i pinii
3 łyżki orzechów nerkowca
szklanka startej na dużych oczkach marchewki
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
2 łyżki dowolnej mąki (u mnie pełnoziarnista)
5-6 łyżek otrębów żytnich do panierowania
olej do smażenia (1/3 szklanki; na patelni nieprzywierającej)

Kuskus wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem nieco nad jego poziom, czekamy aż się wchłonie (ma nam wyjść szklanka gotowego). Groszek gotujemy do miękkości, odsączamy i wrzucamy do malaksera razem z sokiem z cytryny i czosnkiem, dokładnie miksujemy, doprawiamy solą. Na rozgrzanym oleju rumienimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, po czym dodajemy drobno posiekane listki szpinaku, kurkumę i chwilę wszystko dusimy. W dużej misce mieszamy razem: kuskus, groszek, cebulę ze szpinakiem, dodajemy natkę, mieszankę bakalii, rozdrobnione nerkowce, marchewkę i mąkę. Mieszamy (można opcjonalnie dodać ze 2-3 łyżki oleju jeśli konsystencja nie jest zwarta) i formujemy kulki, które rozpłaszczamy panierując w otrębach. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowych ręcznikach. Kotleciki można też upiec (bez panierki, ok. 20 minut z każdej strony, w 200*C). 

inspirowane kotlecikami z kaszą jaglaną przepisu Ekoquchnia

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U





You Might Also Like

10 komentarze

  1. No nie jadłam takich i ciekawe jak smakuja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są miękkie w środku, lekko słodkawe :D

      Usuń
  2. mmmm, brzmi smacznie. Musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewka ugotowana czy surowa? Mają niesamowity kolor, trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam akurat orzechów nerkowca można zatąpić łyżką masła orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można je mrozić?? Tylu na raz nie chciałabym zjeść ;) I nie wiem czy dzielić przepis czy jest możliwość zamrożenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie próbowałam ich mrozić ale raczej nie powinno się z nimi nic złego stać :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ