Najnowsze Posty

Pieczeń rzymska - pyszna i lekka propozycja na obiad i do kanapki

By 16:20 , , , , , , , , , ,


Pieczenie, niezależnie od tego czy w wersji mięsnej czy wege, to zawsze świetny pomysł gdy chcemy "załatwić" parę nadchodzących posiłków :) Pieczeń rzymska to nie tylko świetny obiad, ale i wspaniały dodatek do kanapki - na ciepło i na zimno.

Przepis klasyczny, mam go w swoim zeszycie od ponad 5 lat, a podała mi go Ciocia, która równie często piecze go na obiady dla swojej rodziny. Można z pieczarkami, jajkiem, papryką, albo bez nich - jak zwykłą pieczeń. Polecamy! Wiosennie :)

1 kawałek obiadowy to ok:
200 kcal
0,5 g błonnika
12 g białka
16 g tłuszczu
2 g węglowodanów

PIECZEŃ RZYMSKA
Składniki (na ok. 16 grubszych kawałków):
1 kg ładnej, mielonej łopatki wieprzowej
250g pieczarek
średnia cebula
3-4 łyżki bułki tartej (albo i więcej jeśli tak uznacie)
jajko surowe
3 jajka na twardo
2 łyżki suszonej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka masła do podsmażenia
łyżka masła i łyżka bułki tartej do formy

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, rumienimy na rozgrzanym maśle, dorzucamy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, oprószamy solą i na małym ogniu dusimy aż zmiękną. Wszystko razem wrzucamy do miski z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy natkę, sól* i pieprz oraz bułkę tartą. Całość dokładnie "wyrabiamy" drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Jeśli uznamy, że masa jest za płynna - można dodać jeszcze odrobinę bułki. 

3/4 masy wykładamy do wysmarowanej masłem i bułką formy, robimy wzdłuż kanalik i układamy jajka na twardo, przykrywamy resztą masy. 

Pieczemy minimum godzinę w nagrzanym do 220*C piekarniku (opcja góra-dół, bez nawiewu, środkowa półka). Jeśli wypłynie zbyt dużo wody, delikatnie ją odlewamy (przytrzymując z wierzchu pieczeń) i podpiekamy jeszcze jakieś 15-20 minut. 

*my solimy niewiele; polecam jednak zacząć od kilku większych szczypt

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ładna nazwa i świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie przepisy – proste i przede wszystkim przejrzyste. Często w przepisach brakuje mi informacji jaką funkcję piekarnika włączyć, dlatego bardzo Ci dziękuję za to :) Nie myślałaś o wydrukowaniu części przepisów z zeszytu? CCS Druk ma niskie ceny i możesz wysłać im zamówienie online, co jest bardzo wygodne (kurier dostarczy Ci wydruki pod drzwi). Ja bym bardzo chętnie zobaczyła, co tam masz w swoim zeszycie :) Bo wydaje mi się, że nie wszystko umieszczasz na blogu :)

    Pozdrawiam ciepło, a z przepisu na pewno skorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ