Najnowsze Posty

Dietetyczne, chrzanowe dipy do mięsa, wędliny, jajek - na Wielkanoc, z jajka i buraka

By 18:37 , , , , , , , , , , , , , , ,


Wielkanoc to zwykle pyszne pieczyste, domowe wędliny, tradycyjnie nadziewane jajka, pasztety. Zwykle podkręcamy ich smak majonezem albo sosem na jego bazie. Takie dipy to jednak mnóstwo kalorii i choć święta są tylko raz w roku (dwa razy jeśli liczyć Boże Narodzenie), część z nas lubi wiedzieć jak dietetycznie zastąpić te tradycyjne smakołyki. Dziś polecam Wam więc dwa pyszne dipy chrzanowe, niczym nie ustępujące klasycznym z majonezem. Smacznego! :)

1 łyżka to ok:
35 kcal
2,5 g białka
2 g tłuszczu
1,5 g węglowodanów

DIP CHRZANOWO-JAJECZNY
Składniki (ok. 10 łyżek):
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki chrzanu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ok. 75 g; np. Bakoma)
ew. sól, pieprz do smaku

Składniki miksujemy blenderem. Dip jest wyraźnie ostry w smaku, jeśli więc planujemy podać go dzieciom lub osobom o łagodniejszych preferencjach - zmniejszmy ilość chrzanu, bądź dodajmy więcej jogurtu.

1 łyżka to ok:
40 kcal
2,5 g białka
2 g tłuszczu
3,5 g węglowodanów

DIP CHRZANOWO-BURACZKOWY
Składniki (ok. 10 łyżek):
1 większy burak (ok. 250g)
3 łyżki chrzanu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ok. 75g; np. Bakoma)
ew. sól, pieprz do smaku

Buraka gotujemy do miękkości, następnie kroimy na mniejsze kawałki i z resztą składników miksujemy. Dip jest wyraźnie ostry w smaku, jeśli  więc planujemy podać go dzieciom lub osobom o łagodniejszych preferencjach - zmniejszmy ilość chrzanu, bądź dodajmy więcej jogurtu.

Sosy będą świetnie smakować jako dodatek do mięsa, wędliny, ale i również jako omasta do zwykłych ziemniaków czy chleba.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ