Najnowsze Posty

Ziemniaczany gulasz z marchewką, cukinią i kiełbasą

By 13:14 , , , , , , , , , ,


Mieliście kiedykolwiek okazję spróbować "garnka"? Potrawy iście chłopskiej, w żeliwnym garze, z kapustą, ziemniakami, apetycznie pachnącej dobrą kiełbasą i dymem? Jeśli nie - koniecznie to zróbcie podczas najbliższego grillowania. Wprawdzie "garnek" robi się w ognisku, ale na pewno wygospodarujecie gdzieś odpowiednie miejsce.

Dziś chciałabym zaproponować Wam coś na kształt "garnka". Danie, które wyszło mi przez przypadek, a powstało dzięki sporej ilości kiełbasy, którą dał mi mój Tata w czasie świąt. Kilka lat temu zbudował sobie za domem małą wędzarnię i przyrządza tam najpyszniejsze wędliny i kiełbasy jakie tylko możecie sobie wyobrazić. Czyściutkie mięso, domowe dodatki, boskie! To właśnie jedne z tych produktów dla których nie umiałabym zostać 100% wege :)

Proponowany gulasz smakuje nieco jak "garnek" choć oczywiście nie da się w ten sposób uzyskać tych wszystkich elementów budujących całość. Niemniej jednak polecam gorąco! Miłego dnia!

1 porcja to ok:
375 kcal
5,4 g błonnika
15,5 g białka
20,5 g tłuszczu
35,7 g węglowodanów

ZIEMNIACZANY GULASZ Z KIEŁBASĄ
Składniki (na 4 syte porcje):
700g ziemniaków
4 łyżki oleju
4 łyżki bułki tartej
mała marchewka 
cebulka dymka razem z grubym szczypiorem
kawałek pora
mała cukinia (100g)
200g kiełbasy najlepszej jakości
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz, sos sojowy do smaku


Ziemniaki obieramy, kroimy w półtalarki, wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem razem z olejem i bułką. Rumienimy, zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pora, 1-2 duże szczypty soli, szczyptę pieprzu, tymianek, paprykę, smażymy jeszcze kilka minut. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i kiełbasę, zalewamy wszystko 2-2,5 szklankami wody (lub wywaru warzywnego/rosołu), dusimy całość aż ziemniaki zmiękną (max 10 minut, nie mogą się rozgotować)*. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, obficie posypujemy szczypiorem.

*dobrze wziąć poprawkę na to, że nawet po zdjęciu z kuchenki ziemniaki będą "dochodziły" w swoim cieple

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Bardzo fajne, kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam rewelacyjne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Pozdrowienia!

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ