Najnowsze Posty

Zupa-krem z brokułów i orzechów nerkowych - 320 kcal, idealna na kolację!

By 14:21 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Brokułowy krem na pewno jest Wam dobrze znany. Wystarczą warzywa, wywar, grzanki i pyszna, lekka zupa jest gotowa w minutę. Dziś proponuję Wam brokułową z... orzechami nerkowymi :) Syty, pełnowartościowy posiłek o bardzo delikatnym smaku.

1 porcja z garścią groszku ptysiowego (10g), skropiona łyżeczką oliwy to ok:
320 kcal 
5 g błonnika
10 g białka
21 g tłuszczu
23 g węglowodanów


KREM Z BROKUŁÓW I ORZECHÓW NERKOWYCH
Składniki (na 5 porcji):
130g orzechów nerkowych (szklanka)
3 małe marchewki 
2 łodygi selera naciowego
2 średnie cebule 
2 łyżki oleju rzepakowego
1 brokuł
4 ząbki czosnku
1 i 1/2 l wywaru warzywnego (rosół wege)
sól, pieprz, olej lniany/oliwa, groszek ptysiowy

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Cebulkę kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem z dużą szczyptą soli i przesmażamy. Dorzucamy pokrojoną w talarki marchewkę i selera, znów chwilę smażymy. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do garnka razem z posiekanym czosnkiem, ponownie smażymy. Zalewamy całość bulionem (zostawiając nieco wywaru do orzechów) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut pod przykryciem, miksujemy całość. Nerkowce blendujemy z pozostałą szklanką wywaru, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku. Przyozdabiamy groszkiem, oliwą i różyczkami niezblendowanych, pozostawionych wcześniej brokułów.

*inspiracja - "Show"

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

7 komentarze

  1. brokuły i nerkowce... na samą myśl się rozpływam! ;)
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  2. czy orzechy zalane wrzątkiem i gotowane czasem nie tracą na wartości? dodatkowo tłuszcze w nich zawarte po wpływem wysokiej temperatury nie stają się toksyczne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak ja uwielbiam takie zupy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie nie ma się czego obawiać jeżeli chodzi o tłuszcze. Nerkowce tak naprawdę to pestki a nie orzech. Nerkowce mają bardzo mało omega 3. Oczywiście każda wysoka temperatura powoduje utlenianie tłuszczu- a tu są omega 6, ale nie przesadzajmy nie staną się one trujące. W krajach z których pochodzą nerkowce palone są one po zbiorach w ogniskach, nie wiem w jakim celu, ale opary z ogniska są niebezpieczne i ludzie są w specjalnych maskach. Taki film kiedyś widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis na szybki i mało kaloryczny posiłek - nic tylko zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie, szczególnie, że bardzo lubię orzechy nerkowca ;)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ