Najnowsze Posty

Pieczony indyk do kanapki, na zimno i na ciepło, domowa wędlina

By 22:38 , , , , , , , , , , , ,


Jeśli kupowaną w sklepie wędlinę wybieramy starannie studiując etykietę - moim zdaniem, sporadyczne jej jedzenie w tygodniu nie jest niczym złym. My bazujemy głównie na tych przyrządzonych domowo przez mojego Tatę, ale przecież nie każdy też ma taką możliwość. Dlatego w rozpisywanych przeze mnie dietach znajduje się i miejsce na kilka plasterków tej kupnej - żaden problem. Jeśli jednak chcemy wybrać bardziej świadomie - polecam upiec kawałek mięsa w specjalnie przeznaczonym do tego rękawie. Będzie krucho i smacznie.

2 plasterki pieczonego indyka to ok:
80 kcal
11 g białka
4 g tłuszczu
0 g węglowodanów

PIECZONY INDYK, NA ZIMNO, CIEPŁO
Składniki (na ok. 20 plasterków):
ok. 600g filetu z indyka
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
łyżeczka suszonego oregano
2 płaskie łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu (do utarcia w moździerzu)
1/2 łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 - 2 płaskie łyżeczki soli

Indyka obkrawamy z białych, tłustych kawałków, płuczemy. W misce mieszamy wszystkie zioła, przyprawy oraz oliwę. Marynujemy mięso i odstawiamy je do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie wkładamy je do rękawa (postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu), pieczemy pół godziny* w temperaturze 180*C (opcja góra-dół, środkowa półka, na blasze). Po tym czasie piekarnik wyłączamy, rękaw przecinamy, otwieramy piekarnik i chwilę pozwalamy mu przestygnąć. Jeśli mięso ma być przeznaczone na wędlinę - kroimy je dopiero po całkowitym ostudzeniu. Indyk będzie jeszcze smaczniejszy jeśli podamy go na kanapce z dipem - np. na bazie jogurtu z koperkiem.

*30-36 minut dla 600g (w cieńszym kawałku), przeciętnie 30 minut na 0,5 kg mięsa

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Witam Pani Mario. Coraz czesciej zwraca sie uwage na to co jemy. Coraz czesciej mowi sie o weganizmie. O tym ze mieso i nabial nie do konca jest okej. Ja nie umiem z niego zrezygnowac. Po prostu jesli nie zjem twarozku czy jogurtu nie czuje sie najedzona. Z miesa moge w zupełności zrezygnowac gorzej z nabialem. Jak jednak Pano zdaniem mozna poprowadzic dzien bez tych produktolw? Jak zastapic te pysz e jogurty serki ? Nie zrezygnuje z nich calkowicie ale chcociaz chcialabym troche zminimalizowac ich częstotliwość jedzeniea

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      o ile mleka na siłę nie polecam, a w temacie mięsa jestem raczej pro-wege, zdecydowanie popieram produkty fermentowane - naturalne jogurty, kefiry i maślanki. Myślę, że nie ma powodu ich eliminować (chyba, że występują po nich nieprzyjemne objawy zw. z chociażby nietolerancją laktozy). Gdyby się jednak uprzeć, to pewne składowe można oczywiście zamieniać, przykładowo: białko znajdziemy również i w produktach strączkowych (soczewica, cieciorka, fasola), z kolei wapń - jarmuż, sezam, suszone figi. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Polecam zrobiCi z czystej szynki wieprzowego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczenie w rękawie to zło!!!!!

    Polecam zmienić na szklane naczynie zarodporne😊

    OdpowiedzUsuń
  4. I ile taka wedlina z indyka może postać w lodówce? Jestem studentką i gotuję tylko dla siebie, więc ciężko byłoby mi zjeść taką porcję w 2-3 dni :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ