Najnowsze Posty

Kasza gryczana z cukinią, bobem i serem pleśniowym

By 20:55 , , , , , , , , , , , , , , ,

Żałuję, że nie wypróbowałam tego połączenia jak jeszcze bób był łatwiej dostępny. Cukinia, kasza gryczana i odrobina sera pleśniowego to bowiem kompani perfekcyjni :) Nawet Jaś (3,5 l.), którego za Chiny przekonać do cukinii nie mogę, wciął na kolację całą miskę, łaskawie przegryzając ze 3 plasterki arcy-znielubianego warzywa :) Dla nas - danie przepyszne. W dodatku szybkie i banalne w przygotowaniu. Dla podkręcenia smaku, jako dodatek wykorzystałam ser z niebieską pleśnią (dla dorosłych) - dzięki temu, całość nabrała wyrazistego charakteru.

Inne, pyszne połączenia z bobem
1 porcja to ok:
450 kcal
12 g błonnika
17 g białka
18 g tłuszczu
55 g węglowodanów 

KASZA GRYCZANA Z CUKINIĄ, BOBEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (na 4 porcje):
200g suchej kaszy gryczanej
2 szklanki świeżego bobu albo 450g mrożonego
średnia cukinia
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
ok. 80g sera z niebieską pleśnią (np. Saint Agur)
sól, pieprz
gruby szczypior

Kaszę gotujemy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię, którą oprószamy odrobiną solą. Dusimy do jej zmięknięcia. Dorzucamy kaszę gryczaną, posiekany szczypior i obrany ze skórki, ugotowany bób, delikatnie mieszamy, skrapiając oliwą. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy na ciepło z pokruszonym nań serem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Interesujące połączenie składników, do tego estetycznie się prezentuję - fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ