Najnowsze Posty

Kasza pęczak z cukinią i pieczoną papryką oraz dynią - nadchodzi jesień :)

By 21:51 , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Nadchodzi jesień. Jedna z moich ulubionych pór roku. Jest kolorowo, pachnąco (LIŚCIE!) i jeżeli słonecznie - to cudownie spokojnie i klimatycznie. Rzadko miewam spadki nastrojów związane z tzw. "jesienną depresją". Powiedziałabym wręcz, że zdecydowanie gorzej czuję się latem gdy umęczona upałem sunę się rozgrzanym samochodem albo tramwajem z jednego końca miasta na drugi. Jesień to dla mnie nie tylko wyciszenie, ale i feeria smaków. To właśnie teraz, gdy powoli spada temperatura na zewnątrz, częściej zaglądam do nowych przepisów - brakuje mi zwłaszcza tych rozgrzewających. Dziś więc, wymagająca nieco większej ilości czasu kasza pęczak - z podsmażaną cukinią i pieczoną, cudownie miękką papryką oraz dynią. Smacznego!

1 porcja to ok:
330 kcal
6 g błonnika
7 g białka
12 g tłuszczu
48 g węglowodanów

KASZA PĘCZAK Z CUKINIĄ, PIECZONĄ PAPRYKĄ ORAZ DYNIĄ
Składniki (na 4 porcje):
szklanka kaszy pęczak (ok. 180g suchej)
1/2 małej, czerwonej papryki
1/2 małej, żółtej papryki
1/2 małej, zielonej papryki
ok. 450g dyni (waga w skórze, będzie to porządny plaster)
mała cukinia
mała cebulka
2 łyżki oleju 
3 łyżki oliwy
posiekana natka pietruszki
listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ew. sos sojowy

W piekarniku nagrzanym do 200*, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kładziemy cały kawałek dyni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie, dokładamy paprykę, grzbietami do góry i pieczemy aż skórka lekko zczernieje i popęka.

Kaszę zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy łyżkę oliwy, ziarenko ziela i listek laurowy, dużą szczyptę soli i gotujemy do jej zmięknięcia. Gdy będzie prawie gotowa, przykrywamy garnek pokrywką i zdejmujemy z kuchenki - ma "dojść" do miękkości sama.

W między czasie, na rozgrzanym oleju lekko złocimy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz cukinię (w nieco większej kostce). 

Gdy papryki będą gotowe, wkładamy je na chwilę do foliowej torebki - będzie łatwiej je obierać. Następnie pozbawiamy je skórki i kroimy w małą kostkę. Dynię obieramy ze skorupy, również kroimy.

Wszystkie warzywa łączymy z kaszą, dodajemy natkę i jeszcze 2 łyżki oliwy. Doprawiamy wedle uznania.

Inspirowałam się przepisem z Jadłonomii

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ