Najnowsze Posty

Pełnoziarniste spaghetti z pesto bazyliowo-szpinakowym z pestkami i orzeszkami pinii - sycący obiad!

By 21:00 , , , , , , , , , ,


Pełnoziarnisty, sycący makaron z pysznym sosem to jedno z naszych ulubionych dań. W wersji najszybszej - można przyrządzić smakowite pesto. Świeże liście szpinaku i aromatyczna bazylia w połączeniu z oliwą i pestkami daje połączenie znakomite. Nawet nasz Jaś (3,5 l.) wcinał z apetytem, choć do szpinaku wołami Go nie mogę zapędzić :) Polecam!

Wypróbuj również innych moich spaghetti

1 porcja pesto to ok:
180 kcal
0,5 g błonnika
3 g białka
18 g tłuszczu
2 g węglowodanów

Porcja pesto z 75g suchego makaronu z pełnego ziarna to ok:
440 kcal
5,5 g błonnika
13 g białka
20 g tłuszczu
51 g węglowodanów

PESTO BAZYLIOWO-SZPINAKOWE
Składniki (na 4 porcje):
garść świeżych liści szpinaku
garść świeżych listków bazylii
6 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki mieszanki pestek (słonecznik, dynia, pinia; np. Bakalland, Chrupiąca sałatka)
sól, pieprz
makaron spaghetti pełnoziarnisty

Składniki na pesto (zielone, oliwa, parmezan i pestki) wrzucamy do stacjonarnego blendera (taka nakładka do blendera klasycznego w którym można przyrządzać małe ilości sosu bez szkody dla urządzenia; ja mam np. z Philipsa) i miksujemy na gładko. Doprawiamy solą, ewentualnie pieprzem. Mieszamy z gorącym, świeżo (!) ugotowanym makaronem, przyozdabiamy listkami bazylii, odrobiną parmezanu oraz oliwy. Smacznego!


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ