Najnowsze Posty

Pomysł na wrapa część I - z białym serkiem, wędzonym łososiem i awokado

By 20:55 , , , , , , , , , , , , , , ,


Fast food przygotowany w domu to dla mnie już "mniejszy fast food" - nawet jeśli przy użyciu kilku gotowców (w tym wypadku gotowe wrapy). Powiedzmy sobie jednak szczerze. Większość z nas pracuje na etat bądź się uczy, ma rodzinę i dom, tudzież mieszkanie do ogarnięcia oraz szereg innych spraw do załatwienia w tzw. "między czasie". Rzadko, choć oczywiście stawiam na jak najczęstsze, gotujemy wszystko 100% natural i jemy w spokoju, delektując się każdym kęsem. Dla mnie Pacjent, który nie ma czasu na codzienne szykowanie świeżych posiłków, nie jest zaskoczeniem, nie jest nikim gorszym, którego natychmiast trzeba prostować. Jeśli nie może, nie potrafi - próbuję dopasować do niego działanie "pół na pół", staramy się też gotować na 2, czasem i na 3 dni jeśli konkretne danie na to pozwala. 

Jednym z takich przykładów na szybkie, "pół-naturalne" danie są właśnie wrapy. Da się w nich ucisnąć fajne, pożywne produkty, przy jednoczesnym niskim nakładzie pracy. Oczywiście, takie placki można wcześniej przyrządzić samemu i całym sercem je oczywiście polecam. Ale jeśli w ciągu miesiąca zdarzy się Ci kilka takich "potknięć" - nie miej wyrzutów sumienia. Jesteśmy tylko ludzmi, a czasami ta wolna godzina więcej w ciągu dnia, której nie poświęcisz na obowiązki i stanie przy kuchni, to najlepsza godzina jaką możesz mieć tylko dla siebie (i swoich bliskich) :)

1 wrap to ok:
390 kcal
2 g błonnika
22 g białka
19 g tłuszczu 
33 g węglowodanów

WRAP Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I AWOKADO
Składniki (na 1 porcję):
1 placek wrapa (warto postudiować trochę etykiety i wybrać te najlepsze)
50g łososia wędzonego w plastrach (wybieram bio)
1 duża łyżka naturalnego serka (np. Bieluch, 35g)
1-2 liście strzępiastej sałaty
1/4 dojrzałego awokado
1 mały ogórek zielony

Wzdłuż placka, przez środek, rozsmarowujemy serek. Układamy nań paski pociętego ogórka, awokado, następnie rozkładamy sałatę. Na końcu rozkładamy porwanego łososia,
Jeśli na ciepło: wcześniej podgrzewamy wrapa na suchej patelni, z każdej strony. 
Placek zawijamy w rulon, można posmarować serkiem brzegi aby łatwiej było go zamknąć. Wrapa kroimy na mniejsze części - będzie wyglądać smaczniej i zmieści się do pudełka.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Uwielbiam takie wrapy. Dają tyle możliwości. Kilka składników i już inny smak.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ