Najnowsze Posty

Pomysł na wrapa część II - po meksykańsku, z mięsem, fasolą i pomidorami

By 22:50 , , , , , , , , , , , , ,


Poprzednim razem zajadaliśmy się wrapem z białym serkiem i wędzonym łososiem. Dziś proponuję Wam placek w nieco bardziej męskiej wersji, syty i lekko ostry (w zależności jak przyprawicie nadzienie). Smacznego :)

Wypróbuj mojego innego, klasycznego wrapa

1 wrap to ok:
400 kcal
4,5 g błonnika
31 g białka
10 g tłuszczu
45 g węglowodanów

WRAP PO MEKSYKAŃSKU
Składniki (na 4 placki):
4 wrapy (czytajcie etykiety)
75g czerwonej fasoli (suchej)
400g mielonego filetu z indyka (można też sięgnąć po wołowinę)
mała, żółta papryka
krojone pomidory w kartoniku (ok. 400 g)
łyżka oleju
świeża rukola
cebula dymka
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, ostra czerwona papryka, ew. sos sojowy

Fasolę namaczamy dzień wcześniej, na drugi dzień gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym oleju dusimy kilka minut pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili dodajemy mięso i ciągle mieszając smażymy na małym ogniu kolejne kilka minut. Gdy mięso będzie już gotowe, dolewamy pomidory, dodajemy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę ostrej - wedle upodobań (nam wystarczyła szczypta), doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy do chwili gdy odparuje cała woda - ma zostać sam gęsty farsz. Ewentualnie doprawiamy go jeszcze na końcu.
Placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na środku, wzdłuż, układamy rukolę, na to wykładamy część mięsnego farszu oraz fasoli. Całość posypujemy posiekaną dymką, zwijamy.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pychota! Które kupne wrapy polecasz? :-) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delecty były całkiem niezłe składowo :) Na ile się oczywiście dało.

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ