Najnowsze Posty

Wegański smalczyk, pasta do chleba z fasoli

By 22:04 , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia tego smarowidła. W końcu jest! 
I choć smak prawdziwego smalcu (?) nieznacznie czuć dopiero kolejnego dnia, po schłodzeniu w lodówce, pasta ta, to kolejna ciekawa opcja do wprowadzenia do diety (nie tylko tej wege).

Wypróbuj innych moich wege past do pieczywa


1 łyżka to ok:
70 kcal
4 g błonnika
3,5 g białka 
1,5 g tłuszczu
13 g węglowodanów

WEGAŃSKI SMALCZYK
Składniki (na ok. 10 łyżek):
1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli Biały Jaś (namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości; tj. ok 130-140g suchej)
2 średnie cebule (po ok. 150g)
średnie jabłko (ok. 250g)
2 listki laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
1 goździk
1 ziarenko jałowca
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz

Cebulę oraz obrane jabłko kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni rumienimy je razem z zielem, listkami, goździkiem i jałowcem - aż jabłka będą miękkie. Fasolę miksujemy z majerankiem, sporą szczyptą soli oraz pieprzu, sosem sojowym i 1/4 szklanki zimnej wody. Ze smażonej cebuli i jabłka pozbywamy się przypraw i dorzucamy (cebulę i jabłko) do fasoli - miksujemy na wolnych obrotach, ale nie do końca - tak aby zostały maleńkie, wyczuwalne kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obowiązkowo (!) schładzamy pastę w lodówce. Najlepiej smakuje oczywiście z ogórkiem kiszonym :)

Inspirowałam się przepisem z Jadłonomii

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

  1. O matko! już jestem głodna będę tutaj często zaglądać. Pozdrawiam Iwona J.

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ