Najnowsze Posty

Zupa krem z pieczonej dyni z soczewicą - z aromatycznym curry i kurkumą

By 15:43 , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Uwielbiam soczewicę. Dodaję ją więc praktycznie do wszystkiego :) Błyskawicznym hitem na naszym stole jest pomidorowa z przecieru mojego Taty z dodatkiem właśnie soczewicy. Odrobina podsmażonej cebulki, świeże zioła, pomidory i strączki. Do tego kropla oliwy i domowe, chrupiące grzanki. Bez mięsa, a jakie syte - według Łukasza, czasami, micha takiej zupy z dodatkami wystarczy za cały obiad. 
Dziś dzielę się z Wami pomysłem na zupę dyniową z soczewicą. Dynia "eko" - z przedszkola Jasia :)

Inne pomysły na zupy krem:


1 porcja z łyżeczką pestek oraz łyżeczką siemienia to ok:
230 kcal
9 g błonnika
9 g białka
9 g tłuszczu
29 g węglowodanów

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI Z SOCZEWICĄ
Składniki (na 4 porcje):
1,5-kilogramowa dynia (waga ze skórką)
duża cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 litr wywaru warzywnego
5 łyżek czerwonej soczewicy (ok. 70g)
sól, świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
groszek ptysiowy (opcjonalnie), pestki dyni i siemię lniane do podania

Dynię kroimy na mniejsze części, cebulę na ćwiartki, czosnek na połówki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180*C. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, dynię obieramy ze skórki i wszystkie warzywa wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem i miksujemy blenderem. Dodajemy curry, kurkumę oraz soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu do jej zmięknięcia (ok. 15 minut). Znów wszystko dokładnie miksujemy. Zupę podajemy ciepłą, posypaną pestkami i siemieniem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ależ to musi być pyszne. Z soczewicą jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ