Najnowsze Posty

ENGLISH FOR DIETETICS – podręcznik do nauki angielskiego na kierunkach o żywności i żywieniu – recenzja

By 19:30 , , ,


Tak dla kulinarno-żywieniowej odmiany otrzymałam ostatnio do recenzji książkę – do … angielskiego :) Angielskiego dla dietetyków. Przyznam szczerze, że buszowałam ostatnio w sieci w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego kursu w tym temacie, planuję bowiem mówić nieco więcej jak tylko „dzień dobry, mam na imię, a co słychać”. Żarty żartami, angielski w stopniu nieco bardziej niż komunikatywnym trzeba znać. Zwłaszcza, że większość nowinek żywieniowych mających źródła w piśmiennictwie naukowym są właśnie w tym języku. Dwa – nigdy nie wiadomo dokąd skierują nas nasze kroki i czy aby na pewno nie przydarzy się nam anglojęzyczna konferencja na której trzeba będzie – cokolwiek bo cokolwiek – ogarniać w tym języku :) No dobrze, ktoś powie, że obecnie mamy tłumaczenie symultaniczne, żaden więc problem. Problem pojawia się jednak wtedy gdy potrzebujemy podyskutować z kolegą- cudzoziemcem na dany temat, a może ba – sami wystąpić w roli prelegenta?

Pierwszą rzeczą, która mi się spodobała w podręczniku to jego podobieństwo do książki, z której korzystałam w liceum na lekcjach łaciny. Lwią częścią zajęć zajmowały wtedy tłumaczenia tekstów, które były porządnymi, szczegółowymi notatkami z danego, medycznego (biol-chem, a jakże) zagadnienia. Uczyliśmy się więc jak po łacinie jest żołądek, jama ustna, konkretne elementy danego układu, a nawet poszczególne kości. W recenzowanym podręczniku przebiegło mi przed oczami kilka takich tematów plus do tego – ćwiczenia podsumowujące. Na przykład w formie „ludzików” do podpisania :)
Prawda, że wygląda przyjemnie?


Zaczynając jednak od początku – Autorki stworzyły prawdopodobnie pierwszy podręcznik do angielskiego dedykowany polskim studentom Dietetyki. Ja na pierwszym roku uczyłam się czegoś w stylu „Ala ma kota, a kot ma Alę. Ala odżywia się niezdrowo”. Oczywiście znów żartuję, ale moje roczniki potwierdzą pewnie część z tych rewelacji.

Większość z 12 rozdziałów podręcznika zostało podzielone na mniejsze podrozdziały, i tak np. w rozdziale 7 przypominamy sobie grupy produktów spożywczych, poznajemy historię amerykańskiej  piramidy żywieniowej i sprawdzamy jak postępowało to w Polsce. Każdy z rozdziałów wprowadza podstawowe pojęcia dotyczące budowy ludzkiego ciała, jego układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem przewodu pokarmowego i trawienia. Omawia zagadnienia m.in. takie jak żywność funkcjonalna, GMO, podstawowe rodzaje diet oraz ich alternatywy. Oczywiście – wiadomo, że Wy (My) to wszystko wiecie (wiemy). Ale powtórka materiału w języku angielskim wygląda już znacznie ciekawiej (i trudniej!). Książka zmusza do pracy zarówno indywidualnej, jak i w parach dzięki czemu uczymy się najważniejszego – MÓWIĆ, MÓWIĆ i jeszcze raz MÓWIĆ! Zresztą, do podręcznika dołączono również „mp3”. Ogrom ćwiczeń – w postaci rebusów, uzupełnianek, łączenia w pary, podpisywanie czy tabelki pozwala na dobre zrozumienie zagadnienia oraz utrwalenie wszystkiego czego się już nauczyliśmy.

Wiadomo, że tydzień z takim podręcznikiem nie wystarczy do wystawienia 100% rzetelnej opinii i nie mogę zagwarantować, że coś jest zrobione perfekcyjnie albo mogłoby być lepiej. Książka na pewno przekazuje sporo materiału, jest przystępnie pogrupowana i przede wszystkim – uczy nas terminologii tak bardzo potrzebnej w nocnych przeglądach PubMed-u :) To wydaje mi się wystarczające – przynajmniej na etapie samego studiowania i późniejszej pracy. Jak wejdziecie na profesurę – wtedy porozmawiamy inaczej :) Ja polecam.

ENGLISH FOR DIETETICS
B. Gorbacz-Gancarz, L. Ostrowska, E. Stefańska, E. Supińska, E. Szczepaniak
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, wydanie I, 2016
Stron: 323
Oprawa miękka

SPIS TREŚCI
  1. Studiowanie dietetyki i żywienia
  2. Dietetyk i żywieniowiec
  3. Części ciała
  4. Organizm człowieka i jego funkcjonowanie
  5. Układ pokarmowy i procesy trawienia
  6. Chemia żywności
  7. Wskazówki
  8. Planowanie żywienia oraz „przyzwyczajenia” na świecie
  9. Nowa żywność – GMO, żywność funkcjonalna oraz wygodna
  10. Ocena odżywienia
  11. Wegetarianizm – żywność i zdrowie
  12. Diety terapeutyczne i specjalistyczne
  13. Konsultacja dietetyczna
  14. Dodatkowe teksty – praktyka, różna tematyka
Dodatki:
- Odpowiedzi
- Skrypt
- Słownik




CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ