Najnowsze Posty

Pomysł na... jesienne śniadanie. Chrupiąca bagietka z oliwą, wędliną i rukolą, z jajkiem w koszulce - ok. 450 kcal

By 12:04 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Bo kto powiedział, że kanapkowe śniadanie musi być nudne? Wręcz przeciwnie! W nowym cyklu blogowym "Pomysł na..." będę się starać podsuwać Wam proste kombinacje na proste i pyszne posiłki. Bo czasami wystarczy tak niewiele by rano z uśmiechem zacząć nowy dzień :) MIŁEGO DNIA! :) :) Pomimo tego deszczu za oknem.

1 porcja to ok:
450 kcal
5 g błonnika
25 g białka
19 g tłuszczu
44 g węglowodanów

BAGIETKA Z OLIWĄ, WĘDLINĄ I RUKOLĄ, Z JAJKIEM W KOSZULCE
Składniki:
świeża, mała bagietka/bułka, najlepiej z ziarnami (ok. 80g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2-3 plasterki wędliny drobiowej (ok. 50g)
garść rukoli
kilka plasterków zielonego ogórka
kilka pomidorków koktajlowych 
duże jajko
sól, pieprz

Bagietkę przekrawamy na pół, skrapiamy łyżeczką oliwy po całej długości jednej połowy. Rozkładamy rukolę, którą skrapiamy resztą oliwy. Następnie, układamy ruloniki wędliny, ogórki i połówki pomidorków. 
W małym rondelku zagotowujemy wodę, opcjonalnie dodajemy kilka kropel octu, zmniejszamy ogień i drewnianą łyżką "robimy" duży wir. Na ten wir szybciutko rozbijamy jajko, jak najbliżej wody. Pomagając sobie łyżką, zagarniamy białko "do środka" formując zgrabne jajko. Gotujemy na średnim ogniu ok. 3 minut (ja gotuję nieco dłużej). 
Gotowe jajko wykładamy na bagietkę, przyprawiamy, ew. skrapiamy oliwą. Śniadanie zaczynamy od zjedzenia jaja :) SMACZNEGO!

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ