Najnowsze Posty

Piegusek, ciasto z makiem - na pełnoziarnistej mące, z ksylitolem, bez cukru, szybkie

By 20:25 , , , , , , , , , , , , ,


Piegusek. W nieco innej, zdrowszej odsłonie. Na mące pełnoziarnistej i z ksylitolem zamiast cukru. Dzięki temu ostatniemu, to mega wyraziste ciasto nabrało jeszcze bardziej charakterystycznego smaku - "chłodnego wykończenia". Wypróbujcie sami :)

Ksylitol - zwany inaczej cukrem brzozowym, charakteryzuje się słodkością porównywalną z sacharozą, dostarcza jednak o 40% mniej kalorii. Ponieważ jego indeks glikemiczny jest niski (IG = 13), świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków. Ksylitol to również prebiotyk, który - w przeciwieństwie do cukru - wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit. Jednak ze względu na fakt, że jego nadmierne ilości mogą posiadać efekt przeczyszczający, nie poleca się jego stosowania w diecie maluchów do 3 r. życia. W przypadku dorosłych - wprowadzanie go do jadłospisu powinno przebiegać stopniowo.

[Grembecka M., 2015, 
Ksylitol - rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, 
Bromat. Chem. Toksykol., XLVIII, 3, 340-343

1 plaster to ok:
130 kcal
2 g błonnika
3 g białka
7 g tłuszczu
14 g węglowodanów

PIEGUSEK PEŁNOZIARNISTY
Składniki (na 20 kawałków):
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka maku
1 szklanka ksylitolu (ok. 180 g)*
100 g masła
6 białek z dużych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło topimy, odstawiamy do wystudzenia (do temperatury pokojowej). W misie miksera ubijamy białka (można dodać szczyptę soli). Następnie dodajemy ksylitol dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche z białkami oraz masłem**, przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (środkowa półka, opcja góra-dół, do suchego patyczka) 

*moim zdaniem, ciasto wyszło za słodkie - na drugi raz dodałabym mniej ksylitolu. Mój Mąż stwierdził jednak, że jest pyszne :) Potwierdził to również 3,5-letni Syn, którego trzeba było odciągać siłą :)
**ponieważ uznałam, że ciasto wyszło zbyt gęste, dodałam również 50 ml mleka 3,2%

Przepis bazuje na przepisie pochodzącym z bloga Olga Smile

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wygląda uroczo z tymi makowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Ci się podoba :D

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i z takimi składnikami można śmiało się zajadać))

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ