Najnowsze Posty

Pudding chia - deser z nasionami chia i musem owocowym

By 19:52 , , , , , , , , , , , , ,


Nasiona chia (Salvia hispanica) wykorzystywali m.in. Aztecy - w swojej diecie oraz do produkcji leków - w chorobie oczu, dróg oddechowych, podczas infekcji.
Charakteryzują się one wysoką zawartością błonnika pokarmowego, minerałów (m.in. wapnia*), witamin, przeciwutleniaczy oraz wysoką zawartością tłuszczu, średnio 25-35%. Spośród kwasów tłuszczowych, aż 60% stanowi kwas a-linolenowy, który należy do rodziny kwasów omega-3, wspierających m.in. odporność naszego organizmu oraz prawidłową pracę układu nerwowego. Kwasy omega-3 posiadają również udowodnione działanie hipoglikemizujące, wspomagają także terapię chorób autoimunnologicznych i nowotworów, dbają o nasz piękny, młody wygląd.

Nasionka szałwii zaklasyfikowano jako tzw. superfoods – superżywność. Produkty takie, na tle wyrobów „zwyczajnych”, tradycyjnych, wyróżniają się dużą zawartością składników odżywczych w małej masie produktu oraz sporą koncentracją składników niezbędnych dla zdrowia, a których w naszym codziennym żywieniu często na co dzień brakuje.

Ja, nasionka chia wykorzystuję m.in. do przygotowania klasycznego puddingu - takiego jaki dziś chciałabym Wam polecić. Ziarenka wrzucam również do śniadaniowego smoothie, które dzięki ich obecności, przez noc nabiera gęstości. Polecam gorąco!

*1 uncja, czyli ok. 28g nasion to aż 180 mg wapnia, czyli aż 15% przeciętnego, dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

1 porcja to ok:
255 kcal
14 g błonnika
8 g białka
7 g tłuszczu
40 g węglowodanów
DESER CHIA
Składniki (na 3 porcje):
4 duże łyżki nasion chia
250 ml mleka 2% (duża szklanka; może być roślinne, świetnie smakuje np. kokosowe)
1 łyżka ksylitolu
1 średnio dojrzały banan
opakowanie mrożonych malin (ok. 400g)

Chia wrzucamy do miski, dodajemy ksylitol, zalewamy mlekiem i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką – do połączenia. Odstawiamy do lodówki na noc – aż skleikują. Na drugi dzień chia rozdzielamy do pucharków (można ew. rozrzedzić mlekiem jeśli będzie za gęste) i przekładamy je musem z osobno zmiksowanych malin (posłodzonych ew. odrobiną ksylitolu) i musem z banana. Inne pyszne połączenia - mus z mango i jagód. Polecam! :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW? 
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Bardzo lubię takie puddingi, są idealne na szybkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy nasiona chia można jeść przy karmieniu piersią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skonsultowałam Twoje pytanie z certyfikowaną Promotorką KP i dietetyczką - nie ma badań w tym temacie. Uważamy więc, że jeśli zalecana porcja dzienne to ok. 3 łyżeczek, dla mamy kp bezpieczna będzie łyżeczka :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  3. A czy mozna zalac sokiem i zrobic taki owocowy pudding ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem tak :) w sensie zamiast mleka

      Usuń
  4. A taki pudding przy dużej otyłości jest wskazany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      jeśli dobrze wkomponowany w Twój codzienny jadłospis - to jak najbardziej :) To zdrowa, wartościowa przekąska. Dieta mająca za zadanie zredukować nadmierną masę ciała to nie listki sałaty i wafle ryżowe ale zdrowe, zbilansowane żywienie, które daje radość z jedzenia.

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ