Najnowsze Posty

Lekka tarta z nadzieniem z serka i jogurtu, z łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami

By 20:46 , , , , , , , , , , , , , , ,


Tarty mają to do siebie, że świetnie sprawdzają się zarówno w postaci ciepłej - jako obiad, jak i na zimno - na przystawkę imprezową. Jedyny minus - to dosyć kaloryczne ciasto. Po wielu próbach, udało mi się kilka lat temu dopracować przepis na ultra-light spód (KLIK). Do dziś z niego korzystam i polecam - nie tylko tym na diecie :)

Połączenie wędzonego łososia i suszonych pomidorów to chyba już klasyk. Świetnie wpisało się w klimat tego mega lekkiego nadzienia. W czasie imprezy karnawałowej, tarta znikła w mgnieniu oka :)

1 kawałek to ok:
270 kcal
4 g błonnika
12 g białka
15 g tłuszczu
22 g węglowodanów

TARTA Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki (na 8 trójkątnych kawałków):
CIASTO
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
75g zimnego masła extra
6 łyżeczek zimnej wody
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 duże jajko
duża szczypta soli

NADZIENIE
6 kopiatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego (150g; u mnie Bakoma)
3 duże łyżki serka Bieluch (80g)
3 duże jajka
po dużym plastrze czerwonej i żółtej papryki
opakowanie łososia wędzonego sałatkowego (100g)
1/2 słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
gruby szczypior
sól, pieprz, sos sojowy 
świeża rukola

Ciasto dokładnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na okrągły placek, wykładamy nim formę do tarty, ścinamy nadmiar ciasta (ale tak by zostało nieco do zawinięcia na formie), a następnie podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C na środkowej półce (opcja góra-dół). Jogurt  dokładnie roztrzepujemy z serkiem, jajkami, dodajemy drobną kosteczkę papryki, szczypiorek, przyprawiamy. Masę wylewamy na podpieczony spód, rozkładamy porwanego łososia oraz pokrojone w paseczki pomidory. Pieczmy ok. 25-30 minut w 180*C. Gotową kroimy w trójkąty i posypujemy rukolą. Ja dodatkowo skropiłam ją oliwą - dzięki temu pozostała soczysta przez cały wieczór.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jak to przepysznie wygląda! Uwielbiam zdrowe jedzonko, więc muszę wypróbować koniecznie :)

    Mój blog-KLIK :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy da się najeść takim jednym kawałkiem?

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ