Najnowsze Posty

Pasztet z soczewicy i batatów - prosty i lekki

By 14:33 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Pasztet z soczewicy i marchewki KLIK to jeden z tych przepisów, który na początek drogi ze strączkami proponuję podopiecznym najczęściej :) Przepis jest bardzo łatwy, szybki, nic nie trzeba mielić, ale ze względu na np. podsmażanie warzyw - nie sprawdzi się u każdego. Postanowiłam więc podręczne składniki (ledwie dwa!) ugotować i w takiej postaci przygotować "smarowidło". Powstało nowe, lekkostrawne pasztetowe cudo. Znika równie szybko jak pasztet z curry, dlatego gorąco polecam! Smacznego!

1 plaster to ok:
110 kcal
2,5 g błonnika
6,0 g białka
3,0 g tłuszczu
15,0 g węglowodanów

PASZTET Z SOCZEWICY I BATATÓW
Składniki (na ok. grubych 20 plastrów):
2 szklanki czerwonej soczewicy (ok. 400g)
1 średniej wielkości batat (400g przed obraniem)
4 łyżki oleju rzepakowego
3 duże jajka
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
sól, natka pietruszki

Soczewicę gotujemy we wodzie, aż się rozpadnie. Batat obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości. Soczewicę (dobrze odsączoną) i rozgnieciony widelcem batat łączymy, solimy ok. trzema dużymi szczyptami soli, dodajemy mąkę, posiekaną natkę, jajka i doprawiamy - masa ma być dosyć wyrazista (dobrze doprawić ją przed dodaniem jajek). Wszystko wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy (ok. 31 cm). Pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku, na środkowej półce, opcja góra-dół. Studzimy przed podaniem, na kanapce można skropić nieco oliwą dla większej wilgotności. 


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Przyznam szczerze, że obawiałabym się, że ten pasztet mi się nie "sklei". Wiadomo, że w przypadku tradycyjnego pasztetu jednak tłuszcz scala składniki w jakimś stopniu + białko. Jak widać można. I wcale nie ma tu dużo oleju. 4 łyżki na całość, to prawie nic. Podoba mi się ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale, że Ci się podoba. A sklejać całość to w dużej mierze zasługa batatów - tak mi się wydaje :))) Pozdrowienia!

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ