Najnowsze Posty

Kotleciki z soczewicy i marchewki z koperkiem - wege burgery, bez jajek, bez glutenu

By 19:43 , , , , , , , , , , , , , ,

Dzisiejsza propozycja to kolejna z serii prostych i szybkich wege-przepisów. Jeśli macie w domu czerwoną (bądź zieloną) soczewicę, marchewkę oraz kilka innych drobiazgów - z łatwością przyszykujecie smaczny posiłek dla całej rodziny. I to jak zwykle, z niewielkim wysiłkiem :) 

Kotleciki będą pasować zarówno do kaszy czy ziemniaków - na obiad, jak na i burgery - wystarczy, że dodacie ciepłą bułeczkę, nieco sera, warzyw i jogurtowy dip. My wcięliśmy je z pęczakiem i kapustą czerwoną z przepisu mojej Mamy KLIK.
Smacznego!

1 kotlecik to ok:
125 kcal
2 g błonnika
5 g białka
5 g tłuszczu
15 g węglowodanów

KOTLECIKI Z SOCZEWICY
Składniki (na 12 sztuk):
szklanka suchej, czerwonej soczewicy (ok. 200g)
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
4-5 lekko czubatych łyżek mąki kukurydzianej
garść świeżego koperku
sól, pieprz, sos sojowy
4-5 łyżek oleju do smażenia + patelnia grillowa

Soczewicę płuczemy na sitku, następnie zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wody i na małym ogniu gotujemy, aż będzie miękka (i wchłonie całą wodę). Na rozgrzanym oleju (1 łyżka) rumienimy posiekany czosnek, cebulę, po chwili dodajemy obraną i startą na tarce marchewkę. Warzywa dusimy aż zmiękną, a następnie blendujemy. Łączymy z soczewicą i odstawiamy masę aż nieco przestygnie. Doprawiamy, dodajemy posiekany koperek, mąkę i formujemy kotleciki (ale jeszcze na ciepło). Każdy smażymy chwilkę na rozgrzanym oleju z dwóch stron, odsączamy na papierowym ręczniku.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

4 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ