Najnowsze Posty

Pulpety gotowane na wywarze warzywnym - dieta lekkostrawna

By 09:58 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Dzisiejszy przepis szczytem doznań podniebienia nie będzie :) Powstał bowiem testowo z myślą o tych, którzy muszą stosować dietę lekkostrawną. Układając bowiem takie jadłospisy, często zastanawiam się czy dana potrawa w ogóle będzie miała smak. Bazując więc na pomyśle z Nutriblog.pl przygotowałam i nafaszerowałam swoich chłopaków takimi oto klopsami (pulpetami?). Myślę, że do najgorszych nie należą :)

1 pulpet (to orientacyjnie!) ok:
75 kcal
0,5 g błonnika
9 g białka
1 g tłuszczu
8 g węglowodanów

PULPETY GOTOWANE NA WYWARZE WARZYWNYM
Składniki (na ok. 10-12 kulek):
400g zmielonego filetu z indyka
1 jajko
5-6 łyżek kaszy manny (albo tyle by "masa" się nie kleiła po odstawieniu na 10 minut)
marchewka
kawałeczek selera (jeśli tolerowany)
posiekany koperek (ok. 2 łyżek)
odrobina soli
ok. 1 litra wywaru warzywnego

Mięso łączymy w misce z jajkiem, kaszą, startymi warzywami, koperkiem i niewielką ilością soli. Masę odstawiamy na ok. 10 minut aby kasza lekko spęczniała. Z masy formujemy w dłoniach kulki i delikatnie wrzucamy je na gotujący się wywar. Od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię - gotujemy jeszcze 5 minut. Do pulpetów można podać np. ziemniaki albo lekką kaszę z pokrojoną w kosteczkę jarzynką z wywaru (opcjonalnie skropioną odrobiną oliwy). Taki posiłek będzie smaczny i lekki nie tylko dla pacjentów, którzy muszą "trzymać" dietę, ale i dla tych zupełnie malutkich, zdrowych bąbli, którym rozszerzamy dietę :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ja podobne pulpety gotuję na parze i wychodzą idealne, lepsze niż te smażone :)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ