Najnowsze Posty

Szybka pizza na pełnoziarnistym cieście, z brokułami, papryka i świeżą rukolą

By 17:31 , , , , , , , , , , ,


Za pierwszym razem zrobiłam tę pizzę na mące pszennej pełnoziarnistej, wczoraj - na grahamce. I jedna i druga wersja (z nieco większą pulchnością tej pierwszej) jest naprawdę bardzo dobra i syta. Polecam na obiad, tylko koniecznie podany od razu :)

1 porcja (placek) to ok:
490 kcal
15 g błonnika
20 g białka
13 g tłuszczu
73 g węglowodanów

PIZZA NA PEŁNOZIARNISTYM CIEŚCIE Z BROKUŁAMI, PAPRYKĄ I RUKOLĄ
Składniki (na 4 porcje)
ciasto:
1 opakowanie drożdży instant (8g)
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy

sos:
2 duże pomidory (ok. 400g)
1/2 małego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, sos sojowy, suszone oregano, kilka listków świeżej bazylii

wierzch:
miseczka ugotowanych brokułów
krążki czerwonej cebuli
1/2 małej żółtej papryki i 1/2 czerwonej - pokrojone w kostkę
1 kulka mozzarelli (125g)*


Drożdże wsypujemy do kubeczka, dodajemy cukier i zalewamy wodą, odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w środku dołek, dodajemy 2-3 duże szczypty soli i wlewamy drożdże. Dodajemy oliwę, zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

W między czasie, sparzamy pomidory, hartujemy zimną wodą i ściągamy skórkę. Wrzucamy je do stojącego blendera (przystawka do pesto) razem z bazylią, oregano i koncentratem, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Ciasto dzielimy na cztery równe części, rozwałkowujemy na cienkie placki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na każdym placku rozsmarowujemy sos, rozsypujemy krążki cebuli, pokrojoną paprykę i różyczki brokułu. Całość posypujemy startą mozzarellą, pieczemy ok. 27-30 minut w 190*C (opcja góra-dół, na środkowej półce**). Gotową posypujemy świeżą rukolą i ew. innymi warzywami, podajemy np. skropioną oliwą.

*wersja jest "lekka" - w opcji "hard" proponuję drugie tyle sera :)
**wszystko zależy od piekarnika. W domu rodzinnym piekłam nawet ponad 30 minut. W piekarniku krakowskim już po 20 minutach miałam pięknie spieczone ciasto.


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U




You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ