Najnowsze Posty

Zupa krem z gruszki i pietruszki :) - słodki krem idealny na kolację dla dużych i małych

By 15:15 , , , , , , , , , , , , ,


Nie pamiętam już dokładnie kiedy po raz pierwszy spotkałam się z tą zupą (chyba w przedszkolu Jasia?), ale przyznacie sami, że nazwa intryguje :)

Baza - Kwestia Smaku, ale z małą modyfikacją. Zupa jest zdecydowanie słodkawa, choć smak pietruszki również wyczuwalny. Przyznam, że byłam tym mile zaskoczona - za samą pietruszką bowiem nie przepadam. Polecam i Wam. SMACZNEGO!

1 porcja zupy, z garścią groszku ptysiowego (15g) oraz 1 łyżeczką oliwy to ok:
280 kcal
8 g błonnika
8 g białka
16 g tłuszczu
30 g węglowodanów

ZUPA KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI
Składniki (na 4 porcje):
600g korzenia pietruszki
1 duża, dojrzała gruszka (ok. 240g cała)
1 łyżka oleju (10g) + 1 płaska łyżka masła (15g)
1 litr bulionu warzywnego
250g mleka 2%
sok z cytryny, sól, pieprz

Pietruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z roztopionym masłem i oliwą, odrobinę solimy i obsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dorzucamy do garnka, smażymy kolejne 5 minut. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut, do miękkości warzyw. Wlewamy mleko, zagotowujemy, miksujemy na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z  oliwą i np. świeżą bazylią. 


CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wygląda to naprawdę dobrze! Uwielbiam gruszki w każdej postaci! Ta pietruszka wcale nie nie odstrasza! Pietruszka pobudza (choć w niewielkim stopniu) wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Warto!:)

    OdpowiedzUsuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ