Najnowsze Posty

Pietruszkowe pesto do ryby - pesto z natki pietruszki i orzeszków ziemnych, do ryby, makaronu

By 19:11 , , , , , , , , , , , , , , , ,


Jeśli podczytujecie nas czasami (ostatnio głównie na Facebooku i Instagramie), wiecie, że jesteśmy mega-fanami ryb. Jemy je średnio trzy razy w tygodniu - zwykle w najprostszej postaci, z kaszą, makaronem albo ziemniakami i zawsze z furą różnych warzyw - gotowanych i świeżych (najczęściej wszystkimi naraz - do wyboru). Odkąd zaopatrzyłam się w patelnię grillową, taką postać - obok pieczonej w naczyniu - serwuję najczęściej.

Pytacie jakie i gdzie kupujemy ryby. Absolutnie odradzam mrożonki - zwłaszcza jeśli przygodę "pesco-wege" dopiero rozpoczynacie. Ilość wody (tzw. glazury) jaka wypływa spod tego wątpliwej jakości produktu, zniechęci do jedzenia nawet najgłodniejszego. Zawsze świeże i w sprawdzonym miejscu - tylko takie pozwolą Wam cieszyć się ich pysznym, prawdziwym smakiem. Ja najczęściej zaglądam do ruczajowskiego (Kraków) "Piotra i Pawła'', dobre ryby ma też moim zdaniem Auchan oraz Selgros. Na osiedlu mamy też mały sklepik rybny. Zwykle polędwica z dorsza (uwielbiamy!), filet albo dzwonko z łososia, czasami halibut, mintaj albo sola. Zdarza mi się też pobawić ze świeżymi pstrągami.

Rybę najczęściej skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem, sosem sojowym i grilluję - jak w tym przepisie KLIK. Jeśli piekę - to w towarzystwie makaronu albo podgotowanych ziemniaków oraz warzyw. Sobie i Łukaszowi serwuję też śmietankowy sos, Jaś (4 l.) "polewek" nie uznaje :)

Dziś chciałam pokazać Wam ciekawy i szybki w przygotowaniu dodatek, dzięki któremu Wasza ryba nabierze przyjemnie wyrazistego smaku. Pesto pietruszkowe z orzeszkami ziemnymi. Myślę, że sprawdzi się również i jako sos do makaronu. Smacznego! :)

1 porcja pesto to ok:
170 kcal
1 g błonnika
2 g białka
17 g tłuszczu
2 g węglowodanów

1 porcja pesto z małą porcją zgrillowanego dorsza (ok. 100g polędwicy surowej) z 2 małymi ziemniakami to ok:
400 kcal
3,5 g błonnika
23 g białka
18 g tłuszczu
35 g węglowodanów


PESTO Z NATKI PIETRUSZKI Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI
Składniki (na 4 porcje):
5 pełnych łyżek oliwy extra vergine (ok. 55g)
mały pęczek natki pietruszki
2 pełne łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (ok. 30g)
sól, odrobina pieprzu i ew. sos sojowy
specjalna dostawka do blendera do pesto

Wszystkie składniki wrzucamy do dostawki i miksujemy pulsacyjnie, aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję (ja lubię chrupiące grudki orzeszków), doprawiamy. Pesto dodaję do gotowej już ryby, można nim posmarować również potrawę przed zgrillowaniem / upieczeniem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

1 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ