Najnowsze Posty

Lekka tarta z nadzieniem z serka i jogurtu, z bobem, szynką i fetą. Dietetyczna! Na obiad, lunch i imprezę.

By 21:55 , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Przepisu na ciasto do tej tarty, który opracowałam kilka lat temu, w zasadzie wcale nie zmieniam. Zmodyfikowałam wtedy ilość dodawanego tłuszczu, stąd spód jest ultra-dietetyczny. Z nadzieniem szaleję :) Zresztą możecie sami się o tym przekonać, przeglądając starsze przepisy. Poniżej przypominam kilka z nich.


Tarta ze szpinakiem KLIK
Tarta z łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami KLIK
Tarta z warzywami na patelnię KLIK


Dziś w wersji z bobem, szynką, czerwoną cebulką oraz fetą. Dosyć słona, wyrazista, ale naszym zdaniem - bardzo dobra. SMACZNEGO!

1 kawałek to ok:
305 kcal
5 g błonnika
17 g białka
15 g tłuszczu
26 g węglowodanów

TARTA Z BOBEM, SZYNKĄ I FETĄ
Składniki (na 8 kawałków):
SPÓD
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 200g; moja sprawdzona to Lubella)
1 duże jajko
75g schłodzonego masła
6 łyżeczek lodowatej wody
duża szczypta soli

NADZIENIE
225g gęstego jogurtu naturalnego (np. Bakoma)
100g serka Bielucha
3 duże jajka
2 szklanki ugotowanego bobu (ok. 250g surowego)
150g chudej wędliny drobiowej
1 średnia czerwona cebulka
100g sera feta
sól, pieprz, sos sojowy
gruby szczypior

Z podanych składników na spód zagniatamy szybko ciasto, schładzamy w lodówce ok. 10 minut. Następnie rozwałkowujemy je na okrągły placek, wykładamy nim formę do tarty (tak, aby zawinąć nieco na brzegach), nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół, termoobieg).  W między czasie roztrzepujemy w miseczce jajka, serek oraz jogurt, doprawiamy. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy bób, pokrojoną w kostkę szynkę, talarki cebuli oraz kostkę fety. Całość zapiekamy ok. 25-30 minut w 180*C. Przed podaniem posypujemy grubym szczypiorem i skrapiamy oliwą. Tartę można jeść na ciepło lub zabrać np. na lunch na zimno.

UWAGI: do nadzienia dodałam 2 łyżki przyprawy z suszonych pomidorów, granulowanego czosnku i kilku innych. Znakomicie podkręciła smak :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ