Najnowsze Posty

Klopsiki sojowe w sosie pomidorowym, z otrębami żytnimi, lekkie i pyszne

By 14:38 , , , , , , , , , , , , , , ,


Pożytkowania kuchennych zapasów ciąg dalszy :)
W ostatnim poście dzieliłam się z Wami swoim pomysłem na włoski pasztet - sojowy z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami KLIK. Mam nadzieję, że Wam smakował :)

Dziś kolejna odsłona soi - tym razem w wersji obiadowej, z klasycznym sosem pomidorowym, który z racji późnej godziny, zrobiłam z gotowych pomidorów. Myślę jednak, że trwający akurat sezon, to doskonały moment na wykorzystanie świeżutkich i soczystych warzyw, dlatego mój przepis potraktujcie jedynie jako wskazówkę.

Klopsiki są ultradelikatne, lekkie i naprawdę smaczne. Sos podkreśla ich prostotę, a dodatek ogórka kiszonego albo buraczków - dodaje pikanterii. Polecam bardzo!

1 klopsik to ok:
155 kcal
4 g błonnika
9 g białka
8 g tłuszczu
11 g węglowodanów

2 klopsiki z porcją kaszy (40g suchego pęczaku) z 2 ogórkami kiszonymi to ok:
455 kcal
10 g błonnika
20 g białka
18 g tłuszczu
52 g węglowodanów

KLOPSIKI SOJOWE Z OTRĘBAMI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki (na 10 sztuk):
1 szklanka nasion soi (ok. 180g)
2 średnie jajka
1 duża cebula
1 kartonik krojonych pomidorów w soku (ok. 400g)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy / oleju do przygotowania sosu
4-5 łyżek oliwy / oleju do podsmażenia klopsów
5-6 pełnych łyżek otrębów żytnich (mogą być też inne)
sól, pieprz, sos sojowy, słodka, czerwona papryka
zielenina (np. koperek)

Nasiona soi zalewamy w misce wodą i moczymy przez noc.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Połowę odkładamy do klopsów, połowę przeznaczymy na sos.

Na następny dzień wodę z soi zlewamy i gotujemy ziarna w nowej, do miękkości. Następnie blendujemy je razem z jajkami, do masy dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu, odrobinę sosu sojowego, cebulkę i otręby. Jeśli nadal się zbyt klei - dodajemy więcej otrębów. Pomagając sobie zmaczaniem dłoni, formujemy zgrabne kulki i krótko podsmażamy - tak by się zcaliły. Odsączamy je na papierowych ręcznikach.

Do pozostawionej cebuli dorzucamy pomidory, pół szklanki wody i koncentrat. Wszystko porządnie łączymy i gotujemy, aż nieco zgęstnieje. Doprawiamy.

Podsmażone klopsy układamy w sosie, chwilę całość gotujemy (ok. 10 minut na wolnym ogniu). Klopsiki będą świetnie smakowały z kaszą pęczak oraz kiszonym ogórkiem albo świeżymi buraczkami (gotujemy buraka, ścieramy go na tarce, przesmażamy na oliwie / maśle, dodajemy odrobinę jogurtu i doprawiamy; podajemy na ciepło). Danie obficie posypujemy posiekanym koperkiem.

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U

   


You Might Also Like

0 komentarze

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ