Najnowsze Posty

Pasztet sojowy z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami - włoski smak i zapach w kuchni :)

By 10:45 , , , , , , , , , , , , , , ,


Uznaliśmy ostatnio, że za dużo jedzenia kupujemy, a za mało wykorzystuje się tego co zalega w szafkach. A to ostatnia torebka ryżu, a to pół paczki jakiegoś mrożonego groszku, albo jakieś resztki cieciorki na które nikt pomysłu nie ma, a w pojedynkę nie smakują. Niby przydatność do spożycia długa, ale leży to i pachnie, a pieniądze wydaje się na kolejne fanty. 

Poszperałam więc nieco w sieci w poszukiwaniu jakiejś bazy, pomysłu na pozostałość soi, kaszy jaglanej i połowy słoiczka pomidorów suszonych i finalnie stanęło na moim ulubionym pasztecie z soczewicy KLIK. A raczej na jego modyfikacji. Proporcje całkiem podobne, choć po upieczeniu uważam, że mogłam dać odrobinę więcej oliwy - po pierwszym wrażeniu pasztet moim zdaniem trochę się kruszy. Na drugi dzień jest jednak już bardzo na TAK! Zapach suszonych pomidorów, oliwek i ziół gdy mieszałam je w misce O B Ł Ę D N Y! Prawie jak Włochy, w których nigdy nie byliśmy ^_^ Smak ciekawy i podobno przypadł do gustu nawet mojej Teściowej :) Pozostawiam i do Waszej opinii!

PS używamy niewiele soli. Poza tym, suszone pomidory i oliwki robią już swoje. Jeśli jednak lubicie bardziej wyrazisty smak - dodajcie więcej słonego.

Propozycja podania: ze świeżą rukolą, ogórkiem małosolnym i świeżą oliwą - BOSKIE!

1 plaster to ok.:
115 kcal
2 g błonnika
5 g białka
7 g tłuszczu
8 g węglowodanów

PASZTET SOJOWY Z KASZĄ JAGLANĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I CZARNYMI OLIWKAMI
Składniki (na ok. 20 plastrów):
1 szklanka suchych nasion soi (ok. 180g)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 90g)
3 duże jajka
8-10 sztuk suszonych pomidorów (ok. 160g)
7 łyżek zalewy (oleju) spod suszonych pomidorów
duża garść czarnych oliwek (mały słoiczek; ok. 100g)
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 większy ząbek czosnku

Soję namaczamy w wodzie przez noc, na drugi dzień gotujemy do miękkości. Kasze jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, następnie zimną wodą i gotujemy według opisu na opakowaniu. Soję i kaszę miksujemy blenderem razem z jajkami, dodajemy przyprawy, zalewę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na małe kawałki pomidory oraz oliwki. Masę wylewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze ok. 190-200*C (opcja góra-dół, termoobieg). Pasztet kroimy po całkowitym wystudzeniu - chyba, że zadowala nas rozsmarowywanie, wtedy na ciepło będzie pyszny :)

CHCESZ NA BIEŻĄCO OTRZYMYWAĆ NOWĄ PORCJĘ TEKSTÓW I PRZEPISÓW?
POLUB MNIE NA FACEBOOK-U
   

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jestem rządna tego typu przepisów. Nie jem mięsa, więc takie wypieki są akurat do chlebka. Bez jajek będzie to pasztet wegański:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie bałam się bez jajek bo szkoda mi było tylu składników. Ale planuję zrobić 100% wege wkrótce :)

      Usuń

Przepis przypadł Ci do gustu? A może masz jakiś pomysł jak go udoskonalić? Tekst dostarczył Ci oczekiwanych informacji? Podziel się tym z innymi!

ZOBACZ RÓWNIEŻ